Având în vedere faptul că sâmbătă, 1 martie 2025, în mass-media naţională au apărut informații eronate, potrivit cărora Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ar fi dispus oprirea temporară a Cantinei Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), reprezentanții USV aduc la cunoștința membrilor comunității academice și opiniei publice faptul că această știre nu corespunde realității, unitatea de alimentație publică desfășurându-și activitatea în regim normal.
În urma unei verificări extensive a situaţiei existente în cantina şi căminele studenţeşti ale USV efectuate pe parcursul zilei de vineri, 28 februarie 2025, comisarii ANPC au semnalat o fisură la chederul (garnitura) unuia dintre cele 22 de frigidere ale cantinei (fără să fi fost consemnate abateri în ceea ce privește normele temperaturii de păstrare a materiei prime și semipreparatelor sau vreun impact negativ asupra calității produselor depozitate). Măsura dispusă de comisarii ANPC a fost etichetarea şi oprirea temporară din uz a frigiderului implicat. Drept urmare, nu a fost dispusă oprirea temporară a Cantinei Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, ci a unuia din cele 22 de frigidere ale cantinei. Precizăm, de asemenea, că pe parcursul aceleiaşi zile, USV a înlocuit întreaga garnitură a frigiderului şi aşteaptă reprezentanţii ANPC, la reluarea programului lor de lucru, să efectueze verificarea noii garnituri şi să eliminine eticheta de pe frigiderul respectiv şi restricţia temporară privind utilizarea acestuia.
„În ceea ce privește controlul general efectuat de reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în cadrul cantinei şi căminelor studenţeşti USV, precizăm următoarele. În cadrul căminelor, în care au fost inspectate atât spaţiile de cazare, grupurile sanitare, precum şi oficiile de preparare a hranei, nu a fost constatată vreo deficienţă, situaţia fiind conformă cu toate cerinţele legislaţiei actuale. În cadrul cantinei studenţeşti, au fost verificate toate spaţiile, respectiv sala de mese, bucătăria, spaţii de spălare veselă, camere pentru prepararea legumelor, camere pentru preparare cărnii, camera patiserie, camere ouă şi probe, cameră bucătărie rece, cameră depozit pâine, depozit lactate, depozit produse uscate, depozit produse avicole, magazii de materiale și grupurile sanitare. În spaţiile respective au fost inspectate toate dotările, echipamentele, produsele, ambalarea şi etichetarea, termenele de valabilitate, precum şi echipamentul de lucru şi protecţie utilizat de personal.
În urma verificărilor efectuate, comisarii ANPC au semnalat 2 aspecte ce ar trebui, din punctul lor de vedere, remediate: o garnitură fisurată la unul din cele 22 de frigidere din cantină, precum şi prezenţa unor nituri la mânerele a 3 dintre cuţitele profesionale existente. Precizăm că, în cazul frigiderului respectiv, nu s-a consemnat vreo abatere în ceea ce privește normele temperaturii de păstrare a materiei prime și semipreparatelor sau vreun impact negativ asupra calității produselor depozitate, iar în cazul celor 3 cuţite, mânerele fixate cu nituri au fost turnate total în material plastic alimentar, fiind astfel achiziţionate de la un furnizor de produse specializate. Măsurile dispuse de comisarii ANPC au fost urmatoarele: etichetarea şi scoaterea temporară din uz a frigiderului implicat, precum şi a celor 3 cuţite profesionale. Deşi aspectele semnalate nu au pus în nici un moment în vreun pericol siguranța membrilor comunității academice, USV a apreciat şi apreciază observaţiile ce pot conduce la creşterea standardelor de calitate a activităţii sale şi a acţionat cu celeritate, remediind, în aceeaşi zi, ambele aspecte semnalate. Astfel, USV nu s-a limitat la remedierea fisurii din cadrul garniturii, ci a înlocuit complet chederul (garnitura) la frigiderul respectiv, iar în cazul celor 3 cuţite nu s-a limitat doar la scoaterea lor temporară din uz, ci a dispus înlocuirea lor. În cursul zilei de luni, 3 martie 2025, reprezentanţii ANPC, după verificarea calității noii garnituri, urmează să elimine şi restricţia temporară de utilizare a frigiderului.
În concluzie, trebuie să subliniem faptul că serviciile prestate de cantina universitară nu au fost sistate în niciun moment, studenții având posibilitatea să beneficieze în continuare de acces la acestea conform programului normal. Totodată, menționăm faptul că USV a urmărit întotdeauna să asigure servicii de calitate și un mediu de siguranță tuturor membrilor comunității academice și, inclusiv în acest caz, a adoptat imediat măsurile necesare remedierii aspectelor semnalate de către comisarii ANPC şi chiar măsuri suplimentare, indiferent de contra-argumentele existente privind aceste măsuri. USV este convinsă că, și în viitor, va exista o bună colaborare cu ANPC, spre binele întregii comunități academice, și că, în zilele următoare, ANPC va face publică o rectificare a informațiilor eronate referitoare la USV, apărute în comunicatul vizând controlul efectuat la nivel naţional în campusurile universitare şi şcolare”, au transmis reprezentanții USV.
Lasa un raspuns