În perioada 17-19 octombrie 2019, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava va găzdui, simultan, două evenimente științifice internaționale interdisciplinare, de excepție și de tradiție pentru cei interesați de interacțiunile dintre tehnologie/inginerie și filosofie/etică:  cea de-a VIII-a ediție a conferințelor PHEADE și cea de-a IV-a ediție a conferințelor EPHES.

Potrivit unui comunicat al universității sucevene, ele au și rolul de a păstra amintirea a trei personalități care au contribuit la existența filosofiei tehnologiei și ingineriei la Suceava: acad. Teodor Dima, prof.univ.dr.ing. Dorel Cernomazu și prof. univ.dr. Emilia Guliciuc.

Tema conferinței PHEADE 2019 o constituie Provocările Culturale ale Tehnologiei. Coorganizatorii conferinței, prof.univ.dr. Viorel Guliciuc, de la Departamentul de Științe Umaniste și Social-Politice al Facultății de Istorie și Geografie, prof.univ. ing.habilitat Dan Laurențiu Milici, de la Laboratorul de Inventică „Dorel Cernomazu” al Facultății de Inginerie Electricăși Știința Calculatoarelor, precum și Dr. Oana Elena Lența, de la Facultatea de Istorie și Geografie,au reușit să aducă la Suceava 44 de prezentări, aparținând unor cercetători din 7 țări –România, Canada, India, Iordania, Italia, Japonia, Mexic și S.U.A. – dintre care 7 prezentări principale(keynote), 6 prezentări plenare, precum și31 de prezentări în secțiuni paralele. Lor li se vor adăuga și cele 12 lucrări care vor fi prezentate într-un workshop studențesc.

Tema conferinței EPHES 2019 este una extrem de actuală:Inteligența Artificială și Mintea  umană. Coorganizatorii conferinței– prof.univ.dr.Viorel Guliciuc, de la Departamentul de Științe Umaniste și Social-Politice al Facultății de Istorie și Geografie, prof. univ. Bogdan Popoveniuc, de la Centrul de Etică Aplicată și Director al Școlii Doctorale de Științe Umaniste și Sociale a universității, precum și Dr. Oana Elena Lența – de la Facultatea de Istorie și Geografie– au reușit să aducă la Suceava 43 prezentări, susținute de cercetători din 9 țări – România, Canada, Franța, India, Iordania, Italia, Japonia, Polonia și S.U.A. –  dintre care 6 prezentări principale (keynote), 6 prezentări plenare, precum și 31 de prezentări în secțiuni paralele. Conferința va include și un workshop special, dedicat Eticii și Integrității în Învățământul Universitar și Cercetare, organizat și coordonat de prof. univ. Bogdan Popoveniuc, în cadrul căruia studenți doctoranzi de la patru universități vor putea învăța din experiența unor cercetători de pe 3 continente.

Mai multe detalii despre cele două conferințele pot fi găsite la:  www.pheade.ro/2019/ și www.pheade.ro/ephes2019/

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.