Într-un interviu pentru PS News, profesorul universitar și publicistul Andrei Cornea susține că soarta partidului AUR va depinde foarte mult de modul în care va guverna actuala majoritate, alcătuită din PNL, USRPLUS și UDMR.
„Asta este o întrebare de multe puncte pentru cine știe să răspundă. Ei au un câmp, cum și PPDD-ul avea, numai vorbesc de PRM. Ei au un spațiu politic: cei care refuză Europa, adepții conspiraționismului, radicalii de dreapta, cei care sunt fanaticii familiei tradiționale. Se vede că e o formațiune extrem de diversă și de lipsită de coerență, dar nu asta este esențialul.
Ei vor fi acum în Parlament, vor face parte din diverse comisii și vor fi în opoziție față de toată lumea, și față de partidele de la guvernare, dar și față de PSD. Bănuiesc că atât PSD, cât și liberalii vor încerca să îi ademenească pe unii dintre ei, să îi cumpere, și nu e exclus să reușească dacă ne uităm la calitatea unor membri de-acolo. S-ar putea să ne trezim că unii dintre ei vor dezerta la un moment dat și îi vom vedea în alte partide, așa cum s-a întâmplat și în PPDD. Le trebuie totuși o formulă ideologică mai clară, e foarte greu de spus”, spune profesorul.
De asemenea, Cornea este de părere că soarta partidului AUR se va asemăna cu cea a PPDD-ului și a PRM-ului, două partide care la un moment dat au cunoscut succesul politic, dar ulterior s-au dizolvat.
„Se pot întâmpla două lucruri: se poate întâmpla ca AUR într-adevăr să se dizolve și să formeze altceva sau să o ducă foarte bine și peste 4 ani să fie pe caii cei mari. Depinde de foarte multe, și nu doar de ei. Depinde de felul în care actuala majoritate care se formează va ști să guverneze, dar dacă se vor certa mereu și vor exista mereu dispute, ne putem aștepta ca AUR să imite destinul PRM la un moment dat.
Dacă vor ști să fie mai coerenți si vor elimina fricile, dacă vor reuși să pună în practică unele reforme și dacă vor încheia cu pierderi minime etapa de pandemie, atunci șansele sunt mai mici, dar depinde.
S-ar putea și în cazul AUR-ului să se întâmple la fel ca în cazul PPDD-ului, pentru că au și ei lideri certați cu legea, dar dacă sunt în Parlament au imunitate”, a conchis publicistul.
Lasa un raspuns