Medicul Valeriu Ghoerghiță, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a precizat vineri, în timpul unei conferințe de presă că serul ar putea fi transportat din Capitală către centrele regionale cu aeronave Spartan, din dotarea Ministerului Apărării Naționale. Gheorghiță a ținut să precizeze că centrele regionale au fost amenajate în orașe ce au un aeroport, ca această variantă să fie cât mai accesibilă.
„Este foarte probabil să fie folosite, atunci când vom avea o cantitate mare de vaccinuri, chiar avioanele din dotarea Ministerului Apărării Naţionale, avioanele Spartan, care pot într-un timp scurt să asigure distribuirea vaccinurilor în cele şase centre regionale. Nu întâmplător au fost alese centre regionale care au aeroport, tocmai pentru a avea la îndemână această posibilitate”, a explicat Valeriu Ghoeghiță, după vizita la Institutul Cantacuzino, potrivit Agerpres.
La Institutul din Capitală se află principalul centru de stocare al vaccinuui ce va trebui depozitat la -80 de grade Celsius. Aici a fost asiugrată o capacitate de 1,5 milioane de doze, iar în fiecare dintre centrele regionale între 150.000 şi 200.000 de doze, după cum a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.
Mai mult decât atât, platforma guvernamentală dedicată vaccinării anti-COVID a informat că, în această perioadă, se finalizează pregătirile de tip logistic şi medical pentru recepţionarea vaccinului BNT162b2, produs de BioNTech şi Pfizer.
Cele 10.000 de doze de vaccin care vor sosi în România până la sfârşitul anului, într-o primă tranşă simbolică, vor fi alocate pentru imunizarea personalului medical din cele 10 unităţi medicale de fază I, informează sursa citată anterior.
Campania de vaccinare va începe imediat după Crăciun
Președintele Klaus Iohannis a participat la vizita de la Institutul Cantacuzino, acolo unde a anunțat că imediat după Crăciun, România intră în campania de vaccinare.
„Imediat după Crăciun vom intra direct în campania de vaccinare. Vreau să repet câteva lucruri despre cum va fi campania de vaccinare. Dozele de vaccin nu vin toate deodată, vin în tranșe. Prima dată vine o tranșă mai mică, simbolică, de 10.000 de doze, care va fi administrată imediat încă în acest an. Începând din ianuarie, vin doze mai mari, noi credem că cel puțin 100.000 de doze pe săptămână sau mai mult pe măsură ce se poate vaccina mai mult”, a declarat şeful statului.
Șeful statului a reamintit că vaccinare nu este obligatorie, iar din prima tranșă de vaccinuri ce vor ajunge în România va fi imunizat personalul medical. „În prima etapă va fi vaccinat tot personalul medical, în a doua etapă va fi vaccinat personalul esențial și noi credem că în martie, aprilie, mai este faza când va fi vaccinată populația generală. Important de știut, vaccinarea este voluntară.
Nu e nimeni obligat, dar noi recomandăm tuturor să se vaccineze, fiindcă această vaccinare este singura, repet, singura cale de a scăpa de pandemie. Vom avea diferite tipuri de vaccin. Toate sunt foarte bune. Toate sunt autorizate la cele mai înalte standarde europene. Toate sunt eficiente, adică își fac efectul”, a spus președintele Klaus Iohannis.
Lasa un raspuns