Valentin Luță, primarul comunei Horodnic de Sus, reprezintă dovada clară că omul sfințește locul. Credința, modestia, dar și dragostea pentru comunitate sunt doar o parte dintre lucrurile care îl caracterizează.
A candidat din dorința de a face o schimbare în comunitatea din Horodnic de Sus, de a aduce mândria și zâmbetul pe fețele gospodarilor din comună.
„Este de datoria noastră, a fiecăruia în parte, ca în momentul în care consideri că o comunitate, are nevoie de sprijinul tău, are nevoie de dragostea ta, trebuie să încerci și dacă reușești să duci până la capăt acest sacrificiu vei avea satisfacții pe care nimeni nu le poate trăi într-o altă manieră”, spune primarul din Horodnic de Sus.
La 32 de ani, în 2012, a candidat pentru prima dată pentru funcția de primar al comunei, dar lipsa de experiență și-a spus cuvântul.
„A fost nevoie de 4 ani de școală în primărie, ca viceprimar, pentru ca în momentul în care preiei cu adevărat atribuțiile de primar să fii pregătit să poți să aduci schimbarea în bine în comună. Oamenii aveau așteptări foarte mari și o dezamăgire pentru ei ar fi fost destul de neplăcută”, a spus Valentin Luță.
În 2016, când a candidat a doua oară pentru fotoliul de primar, nu a făcut promisiuni, pentru că spune că o promisiune este un mod de a-ți arăta necredința în Dumnezeu.
„Un om atunci când își face planuri pentru mâine, pentru poimâine, pentru patru ani, nu este un om care este foarte legat de realitate. De exemplu, aceste ultime trei luni. Câte planuri nu erau la începutul primăverii? Toată lumea avea planuri, toată lumea se apuca de investiții și planurile s-au dat peste cap, chiar la nivel mondial. Într-adevăr, ca să poți să ai rezultate, trebuie să pui pe hârtie anumite obiective, iar acest lucru se întâmplă la Horodnic de Sus. Există o strategie de dezvoltare locală, există lucruri care trebuie puse cap la cap pentru a da rezultatul optim. Eu, ca persoană, nu vreau să mă gândesc foarte mult la ziua de mâine, ci vreau să fac astăzi tot ce îmi stă în putință”, a mai spus tânărul edil.
Imediat după depunerea jurământului, primarul din Horodnic de Sus a intrat în miezul problemelor și nu a avut timp să se bucure.
„Bucuria avută atunci nu se poate exprima în cuvinte. A fost o bucurie moderată, responsabilă. M-am gândit la persoanele care așteptau să vadă schimbări în Horodnic de Sus. Acest sentiment, din păcate, în ultimii 30 de ani a fost la nivel național, pentru că fiecare a sperat la fiecare alegeri la o schimbare în bine și, de multe ori, nu a fost așa, ci dimpotrivă. De aceea, eram pus în situația în care aș putea dezamăgi o comunitate, o comunitate în care m-am născut, este familia mea, este locul cel mai drag mie, iar o dezamăgire ar fi făcut ca locul meu în comunitate să nu mai fie același. Aceasta este o responsabilitate foarte mare pentru un primar”, povestește Valentin Luță.
Când a ajuns în Primărie, povestește edilul din Horodnic de Sus, lucrurile nu erau așa cum își imaginase.
„Știam că sunt multe de făcut, știam că lucrurile nu stau foarte bine din punct de vedere financiar, însă documentele pe care le-am găsit ascunse sub mapa fostului primar mi-au dat foarte mult de gândit, pentru că am găsit o comună îndatorată, cu datorii mai mari de 3 ori decât bugetul de venituri proprii al comunei. A trebuit să punem umăr la umăr și să achităm această datorie, pentru că bugetul comunei era blocat, nu puteam vorbi de investiții, nu puteam vorbi de cofinanțări. Anul 2016 s-a încheiat cu conturile blocate, aveam doar plăți pe salarii și funcționare. Și în 2017 am funcționat mult cu conturile blocate, dar am reușit să depunem cereri de plată pe măsurile deschide, pentru că era singura variantă să ieșim din această situație. 21 de miliarde de lei vechi datorați către Ministerul Dezvoltării, dar și o linie de credit la care și astăzi mai este de achitat, de 1 milion de euro”, a declarat Valentin Luță.
Practic, acesta a preluat o primărie cu datorii de 1,5 milioane de euro, în condițiile în care veniturile proprii ale comunei Horodnic de Sus erau undeva la 200.000 de euro anual.
„Este mare lucru să fii omul potrivit la locul potrivit în momentul potrivit. În 2016, deși am preluat conducerea primăriei la începutul lunii iulie, a fost un an în care am reușit să depunem foarte multe proiecte.
Am depus atunci cinci proiecte pe Programul Național de Dezvoltare Locală și patru proiecte prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Astăzi, aceste proiecte sunt finalizate în proporție de 80%. Cel mai important în viață e să îți pui nădejdea în Dumnezeu și el va rândui în așa fel încât vei avea oameni potriviți, la momentul potrivit, în locul potrivit, discuții, idei, apoi rezultate. Iar asta se poate vedea astăzi la Horodnic de Sus”, a mai spus edilul din Horodnic de Sus.
Primul obiectiv – Dispensarul de Medicină Umană
În 2016, când a ajuns primar, dispensarul pe care îl utilizau peste 1 500 de familii din Horodnic de Sus, era fără toaletă, fără apă curentă și nu avea încălzire.
„Imediat după preluarea mandatului am renovat clădirea de vizavi de Primărie, sediul vechi al Primăriei, și în aproximativ o lună activitatea dispensarului a fost transferată în noua clădire. Am ținut neapărat să facem acest lucru, chiar dacă nu eram într-o perioadă financiară foarte bună. Dispensarul a funcționat în condiții foarte bune și în clădirea veche a primăriei, timp de trei ani, până anul trecut, când am inaugurat noua clădire.
Eu i-aș spune clinică, pentru că toți care au fost la noua locație a dispensarului au rămas impresionați. Vorbim de medici, de personal DSP, de concetățeni care vin din străinătate. Este o bijuterie a noastră, la care țin foarte mult și care își face treaba”, a precizat Valentin Luță.
Proiectul dispensarului a fost realizat prin Programul Național de Dezvoltare Locală, despre care edilul spune că a fost mare gură de oxigen pentru administrația locală.
Educația, printre prioritățile primarului Valentin Luță
Tot prin PNDL, au fost modernizate în totalitate două din cele trei școli, ambele investiții cumulate ridicându-se la aproximativ 2.200.000 de lei.
O altă investiție, în valoare de 650.000 de euro, bani de la AFIR și din bugetul local, are în vedere înființarea unei grădinițe cu program prelungit, lucrările la acest obiectiv fiind realizate în proporție de 60%. De asemenea, cu bani de la bugetul local, s-au construit terenuri de sport cu gazon sintetic.
Tot în domeniul educației, administrația din Horodnic de Sus a semnat un contract, în valoare de 1.500.000 euro, pentru construirea unui bazin de înot didactic. De asemenea, la stadiul de licitație, se află proiectul pentru construirea unei săli de sport școlare.
O altă realizare importantă a primarului Valentin Luță este Casa de Cultură, un obiectiv cu care întreaga comunitate se mândrește.
„Casa de Cultură de la Horodnic de Sus este cel mai frumos obiectiv, nu doar din punct de vedere al realizării construcției, cât și din punct de vedere emoțional, pentru mine personal, pentru că în șapte luni acolo s-au întâmplat multe. S-au întâmplat lucruri pe care nimeni nu și le poate explica. Adică atât de bine au mers toate lucrările și atât de bine s-au legat lucrurile încât a fost o mână divină ca anul trecut, în decembrie, să putem inaugura această casă de cultură. Au mers mult mai bine lucrările decât au mers hârtiile, lucrările fiind finalizate înainte de termen cu mult timp. Eu zic că primarul de la Suceava poate fi invidios pe Casa de Cultură de la Horodnic de Sus”, a declarat Valentin Luță.
Infrastructura rutieră
O prioritate clară a administrației din Horodnic de Sus o reprezintă și infrastructura rutieră. Și pentru că vrea să facă lucrurile ca la carte, Valentin Luță a decis să înceapă cu aducerea rețelelor de apă și canal, iar abia după finalizarea acestor lucrări să treacă la așternerea covorului asfaltic.
„Drumurile sunt o prioritate la traficul rutier pe care îl avem astăzi, sunt o prioritate clară a unei administrații.
Decizia pe care am luat-o la început de mandat a fost ca înainte de a ne apuca să reabilităm drumurile să aducem rețele de apă și canal, iar acest lucru s-a întâmplat. Am introdus prin AFIR 12 kilometri de rețea de apă și canalizare cu toate racordurile incluse. Astăzi, suntem în execuție cu încă 10,7 kilometri, iar începând cu luna august urmează să trecem la așternerea covorului asfaltic, acolo unde lucrările au fost finalizate și probele au fost făcute. Așa zic eu că este corect să procedăm”, a mai spus Valentin Luță.
Astfel, în acest moment, în comună se află în derulare două proiecte importante pentru modernizarea drumurilor comunale, ambele în valoare de aproximativ 1.600.000 de euro.
De asemenea, primarul a precizat că poartă discuții foarte serioase și pentru rețeaua de gaz la Horodnic de Sus și speră ca până în toamnă să aibă lucruri concrete.
„Sunt convins că dacă Dumnezeu va îngădui și vom avea sănătate, comuna Horodnic de Sus va fi una dintre primele comune din regiune care va avea rețea de gaze naturale”, a completat primarul.
Și rețeaua de iluminat din comună este una modernă, în acest sens fiind implementate două proiecte importante. Astfel, au fost executate două investiții, una în valoare de 250.000 de euro, care a avut în vedere extinderea rețelei electrice și una în valoare de 100.000 de euro, pentru modernizarea sistemului de iluminat.
Alte investiții demne de menționat ale administrației din Horodnic de Sus, care sunt finalizate, se referă la construirea de poduri peste pârâul Pozen, proiect în valoare de 800.000 de euro, prin PNDL, dar și un proiect de 200.000 de euro, din bugetul local, pentru achiziția de utilaje care deservesc nevoilor comunei.
De asemenea, se află în derulare și un proiect în valoare de 400.000 de euro, cu bani de la Banca Mondială prin Ministerul Mediului, pentru construirea unei platforme de depozitare a gunoiului de grajd și pentru achiziționarea utilajelor specifice.
Trebuie precizat că valoarea investițiilor din comuna Horodnic de Sus, de când Valentin Luță se află în fruntea Primăriei, se ridică la peste 8 milioane de euro, o sumă impresionantă având în vedere datoriile moștenite de la vechea administrație.
Lasa un raspuns