Varianta Delta a coronavirusului, identificată pentru prima oară în India, se răspândește cu rapiditate în Europa. Deși numărul de cazuri noi de infectare este în scădere pe continent, proporția din cazurile noi generată de varianta Delta este în creștere, relatează Politico.
Cea mai gravă situație este în Regatul Unit, unde varianta Delta este dominantă deja de mai multe săptămâni, eliminând varianta dominantă anterioară, Alfa, cunoscută și ca varianta britanică în trecut.
Conform datelor autorităților britanice, între 7 și 21 iunie, varianta Delta era responsabilă pentru 95% dintre cazurile pozitive eșantionate în Regatul Unit
Dintre cei 514 de oameni care au fost internați cu Covid în spital în Anglia în săptămâna dinainte de 21 iunie, 304 erau nevaccinați. Numărul deceselor zilnice a rămas, însă, scăzut, în ciuda creșterii numărului de cazuri.
Media săptămânală a cazurilor noi confirmate la fiecare milion de locuitori, de la începutul lui aprilie 2021, în Uniunea Europeană în ansamblu, în Belgia, Franța, Germania și în Regatul Unit. În Marea Britanie, acolo unde varianta Delta este deja dominantă, numărul de cazuri crește cu rapiditate.
De asemenea, Delta a devenit dominantă și în Portugalia și Rusia.
La fel în care se transmite, varianta Delta urmează să reprezinte 70% dintre cazurile noi din Europa până la începutul lunii august și 90% până la sfârșitul lui august, conform estimărilor Centrului European de Prevenire și Control a Bolilor (ECDC).
În acest moment, numărul de cazuri noi în Uniunea Europeană încă este dominat de varianta Alfa, dar datele Institutului Robert Koch din Germania arată că proporția cazurilor cu varianta Delta s-a dublat în doar o săptămână.
O altă problemă de raportare este că majoritatea țărilor nu fac secvențierea genetică a cazurilor noi, deci este posibil ca numărul real de cazuri de infectare cu varianta Delta să fie deja mult mai mare, informează digi24.ro.
Deși legiuitorii și experții sunt încă optimiști că varianta Delta nu va strica planurile de relaxare și vacanță ale europenilor, ECDC a lansat o avertizare – ridicarea măsurilor restrictive în Europa ar putea duce la o „creștere rapidă și semnificativă a numărului de cazuri noi în toate grupurile de vârstă, cu un risc asociat de spitalizare și moarte mai ridicat”.
Lasa un raspuns