La sfârșitul săptămânii trecute, Casa de Cultură Suceava a fost gazda Festivalului – Concurs internațional de folclor „Cântecele Neamului”.
Evenimentul, aflat la cea de-a X-a ediție, a fost organizat de Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural „Bucovina” prin Direcția: Școala de Arte „Ion Irimescuˮ. La concurs s-au înscris 35 de concurenți, atât din țară cât și din Ucraina și Republica Moldova.
Marele premiu a fost obținut de Bădulescu Simona-Nicoleta, înscrisă la secțiunea soliști vocali.
Membrii juriului, format din conf.univ.dr. Lavinia Crinuța Popescu, Petru Șovăială – directorul Școlii de Arte „Dunărea de Jos” Galați, Vasile Pohoață – realizator emisiuni folclor Radio Iași, Sorin Filip – manager Centrul Cultural Bucovina, Iurie Levcec – directorul Centrului Bucovinean de Artă din Cernăuți, conf.univ.dr Vitalie Belii – directorul Centrului de Dezvoltare a Învățământului Profesional Tehnic din Chișinău și Cristi Ruscior, profesor al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, au decis acordarea a câte două premii I, II și III.
Astfel, la secțiunea „Soliști vocali” premiul I a fost obținut de Calancea Ana-Maria din Cernăuți și Cocoș Ionuț din Constanța. Premiul II a fost obținut de Chichiriță Cristina-Nicoleta din Suceava și Cebotari Maria din Republica Moldova. Premiul III a fost obținut de Macinica Rareș din Târgu Mureș și Manoli Gabriela –Mariana din Suceava. Juriul a decis și acordarea unor mențiuni către Săhlean Alexandru din Suceava, Apetrei Mihaela – Denisa, tot din Suceava, Budilică Elena Camelia din Târgu Jiu și Drăghici Lavinia Maria din Brăila.

La secțiunea „Soliști instrumentali”, Sandu Eduard Gabriel din Botoșani și Sili Alexandru din Republica Moldova au obținut premiul I. Premiul II a fost obținut de Băițan Alexandru Iulian din Suceava și Goia Ovidiu Ioan din Cluj, iar premiul III a fost obținut de Ilina Narcis Constantin din Târgu Jiu și Popescu George Leonard din Pitești. Cătălina Anton din Pitești, Munteanu Vasile Emanuel din Bacău, Chircu Dimitriana din Republica Moldova, Tănasă Emilia-Georgiana din Neamț și Pop Vlăduț George.
Principalul obiectiv al Festivalului-Concurs internațional de folclor „Cântecele Neamului” are ca principal obiectiv crearea cadrului necesar lansării profesionale a tinerilor soliști vocali și instrumentiști, elevi ai Școlilor Populare de Arte din țară și din țările care comunitățile românești păstrează tradițiile folclorice naționale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.