Descoperă Eco-România a făcut un film de prezentare a Țării Dornelor, destinație turistică a Bucovinei. Filmul integral a fost lansat pe 27 decembrie și este parte a campaniei ecoturistice „7 filme în 7 săptămâni”, demarată de Asociația de Eco-Turism din România și Fundația pentru Parteneriat, cu sprijinul financiar oferit de Romanian-American Foundation. Aceasta este una dintre inițiativele acestora de a pune în valoare, la nivel mondial, șapte destinații ecoturistice din România.

Filmele celor 7 eco-destinații poartă semnătura lui Mihai Moiceanu, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi de natură din România, și pot fi urmărite doar pe canalul de YouTube Descoperă Eco România/Discover Eco Romania.  În Țara Dornelor,  destinația de ecoturism a Bucovinei, filmările realizate în vara acestui an au fost coordonate de către Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) cu sprijinul partenerilor și voluntarilor locali.

Demersul de promovare a Țării Dornelor prin intermediul acestor filme este susținut și de partenerii locali ai Asociației de Ecoturism Țara Dornelor (AETD). Casa de Cultură Platon Pardău din Vatra Dornei este primul partener care va facilita, în perioada imediat următoare, difuzarea acestor filme în cadrul evenimentelor culturale pe care le organizează.

Ţara Dornelor este un ţinut mirific înconjurat de Munţii Călimani, masivul Rarău-Giumalău, Pietrosul Bistriţei, masivul Suhard şi Ouşoru, ce are o carte de vizită impresionantă. Situată în inima Bucovinei, diversitatea de valori istorice culturale, tradiţionale şi în special naturale este greu de descris în cuvinte.

Pădurile de molid în care cerbii, urșii, lupii, râşii, cocoşii de munte sunt la ei acasă, fâneţele ”înflorate”, pajiștile alpine ”gătite” cu jneapăn și bujor de munte, satele pitoreşti cu oameni gospodari, fac călătorul să tresară cu admirație, la orice pas. În Ţara Dornelor şi Natura are poveşti vechi de sute de ani, scrise pe formațiuni de lavă din vulcani antici: 12 Apostoli sau Pietrele Roșii. Vf. Pietrosu, Lacul Iezerul Călimanului, Tinovul Poiana Stampei, Vf. Oușorul sunt doar câteva dintre peisajele montane rar întâlnite în ţara noastră.

Satele dornene, risipite printre fâneţe, inspiră un echilibru al oamenilor ce respectă rânduiala locului şi a vremii. Mereu cu o vorbă bună, gazdele îţi vor pune pe masă mâncăruri delicioase gătite din produse locale: păstrăv afumat la cobză, tochitură bucovineană, sărmăluțe în urdă sau tocinei cu smântână, dulceţurile de afine şi fragi, mâncărica de hribi şi gălbioiri, renumita afinată şi zmeurată.

Sursa: Descoperă Eco-România

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.