Apele la nivelul conducerii IPJ Suceava au fost destul de agitate în ultimele 18 luni. Totul a început odată cu trimiterea în „exil” a comisarul-șef Ioan Nicușor Todiruț. În locul acestuia a fost numit comisarul şef Marcian Colman, şef Serviciu pentru protecţia fondului forestier şi piscicol din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Acesta a asigurat conducerea IPJ Suceava timp de 12 luni, iar la finalul lunii mai, a plecat timp de două săptămâni în concediu de odihnă, așteptând ordinul să se întoarcă acasă, adică la IGPR. Tot acasă, adică la Suceava, dorea și Ioan Nicușor Todiruț, care a condus IPJ Călărași timp de 12 luni, și căruia îi expirase perioada de „exil”.
Cu o zi înainte de plecare în concediu, Marcian Colman și-a luat rămas bun de la subalterni, pregătindu-se să plece la București, iar Todiruț să revină la conducerea IPJ Suceava, chiar dacă era la vremea respectivă în concediu medical. Această mutare avea la bază cel puțin o înțelegere verbală cu șefii IGPR și conducerea Ministerul Afacerilor Interne. Cei din IPJ Suceava așteptau ziua de luni, 1 iunie, pentru a vedea dacă la șefia Inspectoratului revine sau nu Todiruț. Minunea a durat o zi, deoarece conducerea IGPR, prin vocea inspectorului general, chestorul şef Petre Tobă, a anunţat că nu se știe de unde au ajuns cei doi inspectori şefi la concluzia că pot să părăsească comanda unităţilor.
Trebuie precizat că, odată cu plecare în concediu a lui Colman, șefia IPJ a fost asigurată de comisarul șef Viorel Onea. Proaspătul interimar a primit „vizita” lui Todiruț, deși acesta se afla în concediu medical, iar odată ajuns în unitate și-a chemat la ordin foștii subordonați, nu înainte de a pune pe ușa biroului o bucată de carton cu numele său.
Văzând situația, comisarul Viorel Onea a luat legătura cu şeful IGPR, chestorul Petre Tobă, iar aceasta din urmă i-a transmis să îl dea afară pe Todiruţ din unitate. Mai trebuie amintit că Ioan Nicuşor Todiruţ urma să se prezinte, în acea perioadă, în fața unei comisii care avea să hotărască dacă acesta suferă de sindrom anxios depresiv, pe baza căruia a beneficiat luni bune de concediu medical.
Cu toate acestea, Radu Stroe îi ordonă comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ să preia, de la 1 iulie, atribuţiile de inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Șefia lui Todiruț a durat până pe 13 august, când a fost trimis în judecată pentru achiziţionarea sediului în care funcţionează în prezent Poliţia Municipiului Suceava.
Pe data de 16 august este numit de același ministru al Internelor, Radu Stroe, în funcția de șef al IPJ Suceava, comisarul șef Ioan Crap.
„Având în vedere prevederile Ordinului Ministrului Afacerilor Interne din 14.08.2013, începând cu această dată, domnul comisar şef de poliţie Ioan Crap a fost împuternicit pentru o perioadă de şase luni să îndeplinească atribuţiile funcţiei de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava”, se arăta într-un comunicat de presă remis de către Biroul de Presă al IPJ, care reproducea ordinul venit de la conducerea ministerului.
Această decizie a Ministerului de Interne a durat până pe 9 septembrie, când comisarul-şef Ioan Crap, împuternicit la comandă pentru șase luni, a fost anunţat că nu mai este şef, iar în locul său a fost numit la conducerea Inspectoratului comisarul-şef Viorel Onea. Totul a durat doar o zi, astfel că pe 10 septembrie, Crap revine la șefia IPJ Suceava.
După patru numiri și tot atâtea reveniri „la loc comanda”, pe data de 15 noiembrie este instalat al cincilea șef la conducerea IPJ Suceava, subcomisarul Daniel Adrian Ilisei. Subcomisarul are 40 de ani şi a deţinut funcţia de şef al Biroului de Contrabandă din cadrul IPJ Suceava.
Întrebat despre desele schimbări de la conducerea IPJ Suceava, președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, a opinat că acestea pot produce disfuncționalități în sistem.
„Eu nu mă aștept la nimic. Aceste schimbări permanente, din punctul meu de vedere, fără a dori să comentez foarte mult, cred că produc disfuncționalități în sistemul de poliție. Cred că e nevoie de stabilitate în acest sistem important, un stâlp al societății, zona de poliție. Atât pot comenta, deoarece decizia este a ministrului Radu Stroe, dar nu persoana mea e importantă, ci ceea ce simt cei din sistem.Fără o conducere stabilă, fără ca lucrurile să fie asumate, cred că e greu de cerut performanță”, a precizat Nechifor.
Nechifor a mai spus că în cadrul ședinței care va fi cu conducerea Autorității Teritoriale de Ordine Publică, organism ce funcționează pe lângă Consiliul Județean, va cere o informare suplimentară cu privire la activitatea IPJ, pentru a vedea dacă sunt respectați indicatorii de infracționalitate.
„Nu știu exact care sunt indicatorii de performanță, dar o să solicit și ATOP, pentru că este organismul prin care Consiliul Județean Suceava veghează la sistemul de poliție, o informare suplimentară, pentru că există riscul, în condițiile în care sistemul nu are stabilitate, ca ceea ce înseamnă indicatori de infracționalitate sau alte lucruri care țin de activitatea poliției să fie scăpați de sub control și asta ar fi regretabil. Altceva nu pot comenta”, a conchis Nechifor.
Lasa un raspuns