Sub cerul senin, la poalele pădurii, în aerul curat de munte, sute de turişti din România şi de peste hotare au admirat bogăţia naturală a comunei Moldoviţa şi au fost întâmpinați de sufletul sincer al localnicilor. În Duminica Floriilor a luat naştere o tradiţie care reprezintă cu succes Bucovina. Este vorba de Festivalul ouălor încondeiate, o sărbătoare care demonstrează îndemânarea şi talentul oamenilor de pe meleagurile noastre, care au ales să ducă mai departe o artă inventată la noi şi apreciată de întreaga lume. Pe lângă zecile de exponanţi, sutele de turişti şi toţi locuitorii comunei, oficialitățile judeţului au fost prezente, în număr mic, din nefericire, la vestitul eveniment. Şeful administraţiei locale, Traian Iliesi, ne-a explicat cât este de importantă această zi pentru oamenii care l-au ales, ce semnificaţie are acest festival şi care sunt atuurile comunei pe care o păstoreşte. Mai mult, am vorbit cu primarul şi despre o altă atracţie principală a comunei, unică în România şi căutată de turiştii din întreaga lume. Este vorba despre Mocăniţă, acest mijloc de transport apreciat de cunoscătorii istoriei, repusă în funcţiune după ani buni de staţionare. Mai multe ne dezvăluie primarul comunei Vatra Moldoviţei, Traian Iliesi.
Primarul Traian Iliesi, un localnic simplu şi eficient, ales pentru a doua oară de locuitorii celor 6 sate componente ale comunei Moldoviţa, a demonstrat că dincolo de convingerile politice, dincolo de ideologiile fiecăruia, un gospodar poate să muncească în orice condiţii, atâta timp cât îşi doreşte să reprezinte cu cinste interesele oamenilor lui de suflet.
Revenind la punctul forte al comunei Moldoviţa în materie de turism, Mocăniţa este căutată pentru a trăi preț de câteva ore, o senzație cu încărcătură istorică. Oamenii care ajung pe meleagurile bucovinene au ca ţintă clară o plimbare în vagoanele trase de o locomotivă cu abur, o locomotivă care lasă în urma ei un miros puternic de lemn ars, care ne trezeşte amintiri din copilărie, din casa bunicilor. Care este mecanismul Mocăniţei şi cât este de greu de manevrat ne explică însuşi şeful de tren, Clit Novici Dumitru.
Comuna Moldoviţa, un loc binecuvântat de Dumnezeu, cum ne-a plăcut să-i spunem, un loc primitor, cu oameni de calitate şi cu istorie religioasă, este poate printre cele mai importante obiective turistice ale judeţului Suceava. Echipa SUCEAVAL!VE.ro pregăteşte o emisiune de informare despre ceea ce poate oferi comuna Moldoviţa turiştilor.
Lasa un raspuns