Ministerul Sănătăţii pregăteşte regionalizarea Ambulanţei. Se vor desfiinţa astfel serviciile judeţene, iar în locul lor vor apărea 7 centre regionale de Ambulanţă. Pe lângă Bucureşti Ilfov, cele şapte centre vor fi Nord Vest, Centru, Vest, Sud Vest, Sud, Sud Est şi Nord Est. Proiectul de hotărâre care vizează reorganizarea Ambulanţei se află în dezbatere publică până pe 22 septembrie. Șeful Serviciului „Ambulanţa” Suceava, doctorul Daniel Martiniuc, este de părere că reorganizarea Ambulanţei ar trebui făcută doar după ce politicul va trasa harta regiunilor din România.

Martiniuc a declarat că această reorganizare este necesară, dar trebuie făcută cu discernământ şi după aplicarea unui proiect-pilot, prin care să fie evaluat impactul asupra societăţii. La capitolul minusuri, doctorul Martiniuc a spus că mai presus de toate trebuie văzut de unde este asigură finanţarea și cum vor fi repartizate fondurile şi dacă vor fi sau nu disponibilizări de personal. De asemenea, el crede că ar fi binevenită o creştere a numărului de substaţii, pentru a se putea interveni rapid în orice colţ al judeţului. În acest moment există în județ 10 substații.


Regionalizarea Ambulanţei se află încă în stadiu de proiect. Modelul există deja şi funcţionează din 2011 în Bucureşti-Ilfov. Acolo s-a implementat strategia potrivit căreia, la solicitările pacienţilor pleacă cea mai apropiată ambulanţă, fără a se ţine cont de judeţ.

Serviciile Judeţene de Ambulanţă vor fi desfiinţate şi trecute, fără personalitate juridică, în subordinea Serviciilor Regionale. Fostele servicii judeţene vor fi conduse de directori medicali, fiind obligatoriu ca aceştia să fie absolvenţi ai unei Facultăţi de Medicină.

Ministerul Sănătăţii propune înfiinţarea a opt servicii regionale de Ambulanţă, ai căror directori vor fi subordonaţi Ministerului. Propunerea Ministerului presupune înfiinţarea a opt servicii regionale de Ambulanţă, iar cel din Suceava ar urma să fie coordonat de la Iaşi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.