Primul proiect legislativ se referă la modificarea Codului Penal, în sensul măririi pedepselor cuprinse la infracțiunile din capitolul violenței în familie, respctiv lovirea, vătămarea, loviturile cauzatoare de moarte, dar și omorul. A doua propunere prevede ca în cazul împăcării între soți, să nu se excludă răspunderea penală a soțului violent, pentru că și din această cauză se ajunge la recidivă.
Inițiativa de modificare a Codului penal este argumentată de comparația cu alte țări, unde aceste pedepse sunt mai aspre și unde se înregistrează, astfel, mai puține cazuri de violență domestică, față de România, care este în coada acestui clasament. Parlamentarii care susțin propunerea cred că doar prin argumentul punitiv se mai pot îndrepta lucrurile în acest domeniu: “din practica judiciară rezultă orientarea către minim în aplicarea pedepselor din această categorie, situație în care rolul educativ al pedesei nu este realizat, agresorul neînțelegând faptul că actele de violență în familie sunt interzise și caracterizate ca acte antisociale de lege.”
Art. 199 va avea următorul cuprins:
„Violența în familie
(1) Dacă faptele prevăzute la art. 188, art. 189 și art. 193-195 sunt săvârșite asupra unui membru de familie, minimul și maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate.
(2) În cazul infracțiunilor prevăzute de art. 193 și art. 196 săvârșite asupra unui membru de familie, acțiunea penală poate fi pusă în mișcare și din oficiu. Împăcarea înlătură răspunderea penală.”
Acest ultim alineat este obiectul celei de-a doua inițiative parlamentare, semnată de alți aleși.
Art. 199, alin. (2) va avea următorul cuprins:
„(2) În cazul infracțiunilor prevăzute de art. 193 și art. 196 săvârșite asupra unui membru de familie, acțiunea penală poate fi pusă în mișcare și din oficiu. Împăcarea nu înlătură răspunderea penală.”
Această ultimă propunere este argumentată prin recidiva existentă la multe dintre cazurile de violență domestică. Mai exact, spun inițiatorii acestui proiect legislativ, de multe ori, chiar victimele “refuză să se separe de agresor și nu își mai duc până la capăt demersurile juridice”, ori acești agresori recidivează tocmai pentru că știu că nu li se mai întâmplă nimic.
Ambele propuneri sunt depuse în dezbatere publică la Senat și urmează să primească avizele de legalitate, pentru a intra în comisiile de specialitate și la vot.
Lasa un raspuns