Primarul comunei Berchișești, Violeta Țăran, a declarat că există un mare dezavantaj faptul că pe teritoriul comunei se află uzina de apă Berchișești care alimentează municipiul Suceava și alte nouă comune.

„Este un mare dezavantaj pentru că nu avem posibilitatea să avem pe raza comunei balastiere care să exploateze acest balastru. Uzina de apă ocupă o suprafață de 48 de hectare din rezerva comunei. Zic rezerva comunei, pentru că inițial terenul era al oamenilor. Aceștia au fost despăgubiți de către comisia locală de la acea vreme, din rezervă. Este o zonă protejată în care sunt puțuri de apă și este normal ca zona să fie ferită de tot ceea ce înseamnă pericol”, a declarat Violeta Țăran.

violeta-taran

Edilul din Berchișești a subliniat că singurul avantaj pe care îl reprezintă uzina de apă de la Berchișești sunt locurile de muncă în care sunt angajați locuitorii din comună.

„Veniturile pe care le încasează Primăria de la ACET Suceava sunt foarte mici. (…) Aceste 48 de hectare, dacă Primăria le-ar fi închiriat sau concesionat, ar fi încasat sume importante”, a concluzionat Violeta Țăran.

Aceasta a subliniat faptul că în anul 2007, Primăria Suceava, care este cea care are capitalul majoritar în ceea ce privește uzina de apă, s-a intabulat cu terenul pe care sunt aceste puțuri forate.

„Noi nu am știut acest lucru până anul trecut când am făcut inventarierea terenurilor. Am făcut adresă la ACET și la Primăria Suceava și am primit extrasele de carte funciară. Este o problemă care sper să o clarificăm cât mai repede”, a încheiat primarul comunei Berchișești, Violeta Țăran.

 

Primăria Berchișești îi sprijină pe fermierii din localitate

În privința subvențiilor din agricultură, primarul a susținut că Primăria Berchișești a încercat să îi ajute pe cât posibil pe locuitorii comunei.

„La Berchișești, suprafața agricolă nu este foarte mare, media pe familie fiind de aproximativ un hectar. Noi i-am sprijinit atât cât a depins de noi ca unitate administrativ teritorială, pe marea majoritate să își întocmească proiecte pentru măsura 141. Avem deocamdată doar trei  persoane care au întocmite dosare pentru măsura 121 și sperăm ca numărul acestora să crească în viitorul apropiat. Sperăm ca subvențiile să fie mari și să fie date la timp”, a mai declarat Violeta Țăran.

Violeta Țăran

Intabulare gratuită pentru locuitorii comunei Berchișești

Primăria comunei Berchișești se numără printre cele trei comune la nivel de județ care au început cadastrarea localității.

„Până acum am reușit să măsurăm 150 de parcele. Am lucrat puțin diferit  față de ceilalți, pentru ca am mers în teren de fiecare dată cu topometristul și inginera”, a mai declarat primarul din Berchișești.

Violeta Țăran a mai declarat că înainte de a se efectua măsurători pe parcelele respective, a purtat discuții cu proprietarii parcelelor , explicându-le cu harta în față, cum stau lucrurile.

„Fiecare a văzut unde este terenul, care este suprafața de teren pe care o are, cât are lipsă sau cât are plus”, a mai declarat Violeta Țăran, primarul comunei Berchișești.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.