Imaginea unui gazon verde, bogat, crescut uniform și strălucind de vitalitate este imaginea ideală a tuturor proprietarilor de grădini. Ideea că îngrijirea acestuia necesită complicate noțiuni de agricultură și chimie este una greșită. Gazonul perfect poate fi obținut printr-un mix de ingrediente care trebuie selectate cu grijă pentru a alege exact soluțiile potrivite pentru tipul nostru de gazon și pentru rezultatele pe care ni le dorim. 

Cu tipurile de soluții actuale disponibile pe piață nu putem da greș dacă citim cu atenție instrucțiunile de folosire și preparăm concentrația alături de cantitățile necesare pentru o fertilizare propice a solului. În cazul în care nu suntem siguri dacă am făcut alegerea corectă a fertilizatorului, este indicat să turnăm soluția pe o zonă mică de probă și să observăm efectele, după trecerea unei perioade de timp. Bineînțeles că informațiile despre structura tipului de sol constituie un mare avantaj însă dacă acest lucru nu se cunoaște, se poate apela la o testare a solului. 

După o pregătire prealabilă a noțiunilor ce țin de compoziția solului, se trece la alegerea tipului de fertilizator care se potrivește solului și tipului de gazon de care dispunem.

Iată care sunt criteriile de care este indicat să ținem cont în crearea unei “poțiuni magice”:

  • După proveniență

Proveniența se referă la locul din care provine îngrășămintele și totodată cum a fost creat.

Există 3 feluri de fertilizatori sau îngrășăminte dacă ne luăm după proveniența lor și anume chimici, organici și naturali. 

Fertilizatorii chimici sunt îngrășăminte chimice, create special în laborator cu diverși compuși chimici, fiecare răspunzând la o nevoie a solului sau a gazonului. O clasificare mai largă a lor puteți găsi dacă dați click pe link, la fel și informații despre procesul de realizare și istoria dezvoltării lor.

Fertilizatorii organici sunt formați din elemente provenite natural cum ar fi germenii de malț, gunoiul de pasăre, acidul fulvic și cel humic. Sunt considerați organici prin faptul că nu dăunează plantei și nici nu sunt un pericol pentru animale de companie.

Fertilizatori naturali se crează din bălegar, un compost care se obține prin cunoașterea unor cunoștinte mai extensive pentru a se crea un mix bun.

  • După structură 

 

Fertilizatorii de tip solid sunt sub formă de pudră, peleți, granule și se folosesc de regulă pentru grădini de dimensiuni mici, fiind ușor de depozitat și asigură un control mai eficace în distribuirea nutrientelor.

Fertilizatorii lichizi sunt cei cu structură lichidă, acționează foarte repede și prezintă un avantaj la aplicarea pe suprafețe mari, iar pentru a face o alegere în acest sens, vezi aici îngrășăminte chimice și lichide, de la Biosel.ro. 

Fertilizatorii pe bază de gel, care fac împrăștierea și absorbția mai ușoară și oferă toate beneficiile celor două, hrănind gazonul în mod eficace și rapid.

  • După anotimp

 

Primăvara și toamna de obicei este sezonul în care gazonul prinde viață, de aceea se recomandă folosirea unui fertilizator cu azot cu eliberare prelungită la instalarea gazonului și apoi în perioadele de supraînsămânțare. Acesta ajută la îndesirea peluzei și la creșterea mai rapidă a gazonului. 

Vara și iarna sunt două anotimpuri care supun la stres gazonul, prin apariția buruienilor, a dăunătorilor și a condițiilor climatice extreme care creează un stres suplimentar. Pentru a întări rădăcina se recomandă un fertilizator cu un nivel ridicat de potasiu iar pentru a contracara bolile și situațiile extreme unul lichid cu eliberare lentă la care se pot adăuga substanțe nutritive care cresc conținutul de clorofilă a plantei.

În cazul în care am utilizat și pesticide, recomandarea noastră este optarea pentru un fertilizant care poate contracara reziduurile de substanțe toxice care cad pe sol și poate descompune metalele grele.

Deși opțiunile par multiple, alegerea fertilizatorului optim pentru nevoile grădinii dumneavoastră este mai ușoară dacă suntem atenți la particularitățile situației, al anotimpului și al tipului de sol pe care îl deținem. Iar cu noii fertilizatori chimici, care nu distrug plantele și acoperă orice fel de necesitate a plantei, o grădină verde, sănătoasă, cu gazon puternic nu este doar un vis, ci chiar un proces simplu și ușor de realizat.

Sursa foto: unsplash.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.