Daca esti in cautare de oferte de cauciucuri  atunci cu siguranta ai intalnit aceasta denumire, XL. Numerosi sunt cei care cred ca XL este un acronim pentru Extra Large din limba engleza ceea ce te poate face sa crezi ca dimensiunile anvelopei respective sunt mai mari decat in mod normal, lucru care este total gresit.

Ce inseamna XL la anvelope?

Este o intrebare pe care si-o pun numerosi conducatori auto. Citeste mai departe pentru a afla si tu ce inseamna XL la anvelope. In plus, in cele ce urmeaza va vom explica daca ai voie sau nu sa folosesti astfel de anvelope. De fapt, anvelope XL inseamna anvelope ce suporta Extra Load(incarcare superioara). Cu alte cuvinte, o caracteristica a anvelopelor XL este aceea ca suporta o greutate mai mare decat anvelopele obisnuite. Aceste anvelope mai poarta numele de anvelope ranforsate si pot purta uneori denumirea de Reinforced. De exemplu o anvelopa marcata XL va avea intotdeauna un indice de sarcina mai mare decat o anvelopa obisnuita. Poti cumpara tot timpul anului anvelope de calitate premium dar si anvelope ieftine de la Vadrexim, marcate sau nu cu XL, anvelope de vara, de iarna sau all season.

Se pot folosi aceste anvelope la masina personala?

Anvelopele XL se pot folosi fara probleme in locul anvelopelor obisnuite. Pentru ca au partile laterale mai groase si mai tari astfel incat sa poata suporta o extra greutate si o presiune mai mare.

Mare atentie,daca masina este proiectata incat sa functioneze cu anvelope XL ar trebui sa se foloseasca doar acest tip de anvelope si sa se evite cele normale. Tipul de anvelope cu care masina a fost proiectata este afisat in partea laterala sau pe stalpul portierei din partea soferului sau in zona capacului de la carburant.

Cu cu ce influenteaza anvelopele XL parametrii unei masini? Ce avantaje iti pot aduce aceste anvelope?

Daca aceste anvelopele XL sunt folosite in mod corect, elevor avea o durata foarte indelungata de viata. O anvelopa XL este mai solida si se deterioreaza mult mai greu decat cele obisnuite. O masina echipata cu anvelope XL are o tractiune mult mai buna si o aderenta ridicata cu carosabilul. Din cauza rigiditatii mai mari, stabilitatea autovehiculului este mai ridicata, in special in curbe si viraje stranse reactia este mult mai buna.

Drept urmare, indicele XL la anvelope ne spune despre ele faptul ca sunt capabile sa suporte o greutate mai mare. Specialistii recomanda ca masinile 4X4 sau tip SUV sa fie dotate cu astfel de cauciucuri in primul si in primul rand din motive de siguranta dar si pentru faptul ca sunt mult mai rezistente. Citeste mai multe despre acest lucru aici.

Pe masinile mai mari (SUV/4×4) se pot pune si anvelope mai mari insa acest lucru nu este recomandat de catre specialisti. Diferentele de pret sunt extrem de mici, deci nu merita sa iti risti siguranta sau chiar viata pentru cativa lei in plus. In plus, este indicat sa folosesti anvelope diferite in functie de sezon. Ideal este sa ai un set de anvelope pentru fiecare sezon in parte, alternand vara cu iarna.

 

 

 

Sursa foto: Vadrexim

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.