Procurorii investighează activitățile infracționale desfășurate de două grupuri infracționale organizate, constituite în prima jumătate a anului 2015, în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de minori și șantaj, pe de o parte, respectiv șantaj și camătă de cealalaltă parte.
Astfel, prima grupare infracțională constituită din suspecții Ion Vijai, Dinu Mihai zis Gogoașă, Suhățeanu Traian zis Taran și Argint Irinel zis Papuc, persoane cunoscute ca fiind deosebit de violente, a avut ca scop racolarea de persoane de sex feminin, în special minore, în vederea exploatării sexuale a acestora (plasarea minorelor la diverși clienți în vederea întreținerii de acte sexuale, vinderea minorelor cu sume cuprinse între 600 și 1000 euro). Pe de altă parte, această grupare infracțională coagulată la începutul anului 2015 era direcționată, în funcție de împrejurări, în comiterea oricăror altor infracțiuni (șantaj, camătă, furt calificat), care le putea furniza un posibil câștig material sau un eventual respect în mediul infracțional.
Cea de-a doua grupare infracțională, cunoscută sub numele „CHIRA”, alcătuită din Chira Aurel, Chira Cristian Rafael, Chira Robert, Chira Albert, Chira Laurențiu-Ionuț, Mihai Jan, Gheorghe Florin Valentin, s-a creat de-a lungul timpului în jurul liderului acestui grup, CHIRA AUREL, o persoana cunoscuta și respectată în lumea interlopă din București și județul Călărași. Un liant puternic, care a dat funcţionalitate şi a permis dezvoltarea grupului, l-a constituit relaţiile de rudenie în condiţiile în care majoritatea membrilor grupării sunt rude directe sau prin alianță.
Principala preocupare a acestei grupări este acordarea împrumuturilor bănești cu camătă, dar s-a constatat că o parte dintre membrii acestei grupări au obținut sume mari de bani și din desfășurarea unor activități economice care în prezent fac obiectul mai multor cercetări în dosare penale.
Datorită renumelui acestora si influenței asupra funcționarilor din mai multe primării ale localităților din județul Călărași, aceștia au dobandit de-a lungul timpului, mai multe terenuri, păduri și bălți, fapt ce le-a conferit o situație financiară foarte bună.
Majoritatea membrilor acestei grupări infracționale sunt persoane violente, de temut in București, Ilfov și Călărași, fiind cercetați în trecut pentru diferite conflicte violente cu alte grupări rivale.
Așa cum rezultă din documentarea acestei grupări infracționale, principala activitate desfășurată de aceștia este acordarea de împrumuturi bănești cu camătă persoanelor din anturajul acestora sau persoanelor recomandate de diverse persoane apropiate grupului.
În cazul în care datornicii nu mai au posibilitatea să restituie sumele împrumutate, precum și dobânda aferentă, care în toate cazurile depășește valoarea sumei împrumutate, membrii grupării exercită presiuni și amenințări la adresa acestora și a familiilor lor, în cele din urmă ajungându-se inevitabil la acte de violență fizică (urmărire și blocare în trafic, pătrunderea în locuințele părților vătămate prin forțarea ușii de acces, agresiuni repetate prin lovire cu pumnii, picioarele și corpuri contondente).
Tot joi, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Calarasi împreună cu ofiţeri de poliție judiciară efectuează 12 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Calarasi şi Constanta în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în proxenetism.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010– 2014, suspectul Ţ.P. a constituit un grup infractional organizat ce a actionat concertat in perioada 2010-2014, in scopul racolarii mai multor persoane de sex feminin in vederea obligarii la practicarea prostitutiei pe teritoriul Spaniei si Frantei obtinand in acest fel importante sume de bani in beneficiul gruparii
În centrul gruparii s-a aflat suspectul Ţ.P.,personalitate marcanta a lumii interlope locale, cunoscut in trecut pentru activitati similare de proxenetism si prostitutie,in prezent fiind condamnat la o pedeapsa de 11 ani si 6 luni.
Activitatea de recrutare a tinerelor se realiza de catre unul dintre membrii gruparii fiind vizate doar persoanele de sex feminin provenite de regula din familii dezorganizate, cu o situatie materiala precara.
La sediul DIICOT, Biroul Teritorial Calarasi, vor fi aduse, in vederea audierii, un numar de 16 persoane.
Actiunea a fost efectuata cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti si Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Ialomita precum si jandarmi. Suportul de specialitate a fost asigurat de către D.I.P.I.
Lasa un raspuns