Zilele USV se desfășoară între 6 și 8 martie, zile în care vor avea loc mai multe evenimente.

 7 martie este data la care Guvernul României, în anul 1990, a hotărât ca institutul sucevean să devină Universitatea „Ștefan cel Mare”.

Programul propus de comunitatea academică debutează miercuri, 6 martie, cu vernisajul expoziției fotografice ”Geographica” (corpul E), concursul pentru studenți și elevi „Une personnalité francophone de nos jours” și evenimentul „Omul și cartea”, întâlnire de suflet cu prof. univ. dr. Vasile Păvăleanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. Evenimentul va fi moderat de  prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu și organizator de Biblioteca USV.

Joi, 7 martie, începând cu ora 9.00, va avea loc o ședință festivă la care vor participa profesori, autorități locale și județene, precum și parteneri din alte centre universitare, dar și studenți.

De la ora 10.00, Facultatea de Inginerie Mecanică organizează „Drone-fligth training”, demonstrații de zbor cu drone dirijate în timp real de la sol sau zbor după o traiectorie prestabilită, controlul traiectoriei de zbor prin gesturi, controlul traiectoriei de zbor prin FPV (First Person View), vizualizare în timp real a traseului de zbor, înregistrare imagini zbor, aspecte privitoare la autonomia de zbor a dronelor.

De asemenea, joi se vor desfășura și evenimentele: „Alma Mater Sucevensis” – sesiune de comunicări științifice, ediția a XIX-a; Expoziția „Strumfii la Suceava (Les Schtroumpfs a Suceava)”, participă Eric Poppe – delegatul General al Valonia-Bruxelles; „Învață din practică!” – întâlnire între angajatori mediul de afaceri și studenții Facultății de Științe Economice și Administrație Publică; ”Workshop pentru profesori”- program de intervenție psihoeducațională și socială pentru părinți.

Tot în cursul zilei de joi, la Biblioteca USV se va derula evenimentul „Omul și cartea” care include lansarea cărții „Malul stâng întreabă malul drept”, eveniment prezentat de prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu și întâlnire de suflet cu autoarea cărții, Irina Nechit, scriitoare, traducătoare, jurnalistă din Republica Moldova; lansarea antologiei de poezii „Un om de succes și alte pierderi” (prezintă conf. univ. dr. Claudia Costin); „Tineri poeți din USV” (prezintă: Ana Maria Antonesei); „Recital de muzică și poezie contemporană din Basarabia” (prezintă Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia, coordonat de Aliona Gumeniță, moderator prof. Ana Efros).

În cadrul evenimentelor organizate de Biblioteca USV cu prilejul Zilelor Universității, vineri, 8 martie 2019, ora 12:00, în Sala de Lectură „Mihail Iordache” din Corpul A, va avea loc manifestarea Omul și Cartea, dedicată memoriei academicianului Marius Sala, personalitate emblematică pentru lingvistica românească contemporană, fost director al Institutului de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, DHC al universității sucevene, puternic susținător al mișcării științifice din domeniul Filologie din universitatea suceveană, remarcabil lingvist, recunoscut, în egală măsură, în plan național și internațional.

Cu această ocazie, doamna cercetător științific grad I Marina Rădulescu-Sala și doamna cercetător științific grad I Liliana Agache, de la Institutului de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, vor prezenta aspecte din viața și opera academicianului român.

Conferențiar univ. dr. Dorel Fînaru va lansa Nr. 26/2018 al Revistei ANADISS, In memoriam Marius Sala, (1932-2018), Retorică și Discurs, pe care l-a coordonat alături de Enrique Nogueras, volum apărut la Editura Universității Suceava.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.