Sărbătorită în fiecare an, în ziua de 13 octombrie, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale recunoaşte în acelaşi timp vulnerabilitatea populaţiei, cât şi capacitatea acesteia de a face faţă dezastrelor. O sursă vitală a rezistenţei în faţa dezastrelor o reprezintă progresele ştiinţifice şi tehnologice, precum şi aplicarea acestora în domeniul reducerii dezastrelor.
Prin Rezoluţia 64/200 din 21 decembrie 2009, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 13 octombrie, ca Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale (International Day for Natural Disaster Risk Reduction).
Activităţile cu ocazia sărbătoririi acestei zile au fost coordonate în fiecare an, în perioada 1990-1999, de către Decada Internaţională de Reducere a Dezastrelor Naturale.
În anul 2001 Adunarea Generală a decis să menţină sub observare cea de-a doua zi de miercuri din luna octombrie ca Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale (prin rezoluţia 56/195 din 21 decembrie), ca instrument de promovare a unei culturi globale de reducere a riscului dezastrelor naturale, inclusiv prevenirea şi diminuarea dezastrelor, dar şi pregătirea pentru dezastru.
Desfăşurate sub sloganul „Preveniţi ghinionul”, având ca logo pisica neagră, activităţile informativ-educative ce vor avea loc cu ocazia Zilei Informării Preventive, cu sprijinul E.ON România, urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.
Din dorinţa de a asigura diseminarea informaţiilor preventive către cât mai multe persoane şi a asigura instituţiei noastre o vizibilitate ridicată, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi la Detaşamentul de Pompieri Suceava, Detaşamentul de Pompieri Fălticeni şi Garda de Intervenţie Solca, Detaşamentul de Pompieri Rădăuţi cu Garda de Intervenţie Siret şi Garda de Intervenţie Vicovu de Sus, Detaşamentul de Pompieri Câmpulung Moldovenesc şi Garda de Intervenţie Gura Humorului şi Detaşamentul de Pompieri Vatra Dornei, marţi, 13 octombrie, începând cu orele 9:00, se va organiza Ziua porţilor deschise, oferind posibilitatea tuturor celor interesaţi să viziteze unităţile de pompieri. Se vor prezenta tehnica din dotare, se vor face exerciţii de simulare a unor intervenţii, se vor distruibui materiale preventive, iar în centrele comerciale mari vor fi amenajate puncte de informare preventivă., ocazie cu care se vor organiza o serie de activităţi specifice cu caracter informativ-educativ.
Scopul acestor activităţi este de a promova o cultură generală de reducere a riscului de dezastre naturale în întreaga lume. Astfel, este un moment bun pentru toţi cei implicaţi în reducerea riscului de dezastre în a evidenţia modul în care foarte mici acţiuni de sensibilizare la nivel comunitar pot avea un impact mare în atenuarea unui dezastru. Ştim că numărul dezastrelor naturale este în continuă creştere din cauza schimbărilor climatice majore, prin urmare, reducerea dezastrelor trebuie neapărat să fie o chestiune aproape de inimile tuturor, doar împreună vom reuşi să reducem efectele dezastrelor naturale. Ghinionul poate fi prevenit! Fiţi prevăzători!
Lasa un raspuns