Cine n-are dor pe lume? Mai ales, noi, românii, care iubim pătimaş, suferim de dor de copii, dor de familie, dor de limbă şi dor de ţară. Suntem peste cinci milioane de români plecaţi în toate colţurile lumii şi pe mulţi dorul ne doare, la propriu. De astăzi, când sărbătorim Ziua Internaţională a Dorului, cei aflaţi departe de ţară se pot trata româneşte.
Cristiana, angajat in Belgia:Dorul este prezent aproape zi de zi. Cel mai dor de familie, negresit, si de prieteni. Daca as spune traficul din Bucuresti, oare v-ar supara? De covrigi…
Sunt oameni, locuri şi mirosuri după care Cristiana tânjeşte în fiecare zi. A plecat din ţară în urmă cu patru ani pentru a urma o carieră în Belgia. A câştigat experienţă, dar simte că a pierdut ceva important, pe care un singur sentiment îl poate defini: dorul.
Cristiana, angajat in Belgia:Cum sa fie anii astia? Cu nunti ale prietenilor pe care le ratezi, botezuri, amintiri alaturi de parinti pe care nu le mai ai.
Alexandru Dincovici – antropolog: In momentul in care pleci si lasi ceva in urma nu mai ai niste repere solide care sa-ti asigure stabilitatea. Dorul este vazut ca ceva tipic romanesc. Nu este ceva la care doar te gandesti. Este o chestie care iti afecteaza tot corpul, intreaga fiinta.
Şi, uneori, dorul doare cu adevărat. La propriu.
Alexandru Dincovici – antropolog: Depresia pana la chestii mai usoare, nu stiu, fluturi in stomac, lacrimi in ochi sau alte senzatii trecatoare. Afecteaza in mod diferit oamenii.
Cristiana, angajat in Belgia:Ceva care este foarte specific dorului este ca totul se amplifica. Si durerea este mai mare si supararea este mai mare cand nu ai cu cine sa o impartasesti.
Şi, dacă pentru golul din suflet se găseşte mai greu leac, pentru manifestările fizice ale dorului există vindecare.
Andreea Minuţă – reprezentat retea privata sanatate:Am observat în urmă cu mai multi ani ca numarul pacientilor creste in lunile de vara. Iunie, iulie, august in mod special cand foarte multi romani plecati afara vin acasa. Asa a si pornit aceasta idee de a crea acest abonament Dor.
Cu dorul la doctor
O clinică privată dă şansa românilor plecaţi peste hotare, care suferă de boala depărtării, să se trateze la doctor.
Andreea Minuţă – reprezentat retea privata sanatate: Pentru noi dorul înseamnă în primul rând grijă. Prin clinica virtuala, pot beneficia de consultații online în limba română, avand acces la peste 500 de medici, 40 de specialitati medicale, într-un mod comod și sigur.
Cristiana, angajat in Belgia: Un lucru care imi lipseste foarte mult este intr-adevar sa am un dialog in limba materna cu medicii de aici. Intervine natural si o stare de anxietate. Oare ce o sa mi se intample? Oare ce o sa-mi spuna? Tipul acesta de anxietate cumva te previne de la a pune toate intrebarile pe care ai vrea sa le pui, daramite intr-o limba straina tie.
În 2020, câteva mii de români aflaţi în străinătate au apelat la serviciile medicale oferite de clinica virtuală. Şi duc dorul mai uşor.
Sursa: Observatornews.ro
Lasa un raspuns