Marți, 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, reprezentanții SGA Suceava au prezentat elevilor Școlilor Gimnaziale nr. 3, Generale nr. 4 și  Generale nr. 9 Ion Creangă, precum și celor ai Școlii Gimnaziale „Iorgu G. Toma”, importanța apei ca resursă epuizabilă și indispensabilă. Copiii au făcut cunoștință cu peștișorul Ovi, familiarizându-se cu numele și localizarea pricipalelor râuri din România, scopul acțiunii fiind atins pe deplin.

De asemenea, și adulții au marcat această zi în incinta Iulius Mall Suceava, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava oferind apă și materiale informative persoanelor aflate în incinta centrului comercial.

„Nu trebuie să uităm niciodată că apa este o resursă limitată. Astfel, suntem obligați cu toții să depunem toate eforturile pentru a proteja apa și să învățăm să o utilizăm într-un mod durabil”, a declarat directorul SGA Suceava, Bogdan Gabriel Piticari.

E bine de știut că Administraţia Naţională „Apele Române” este operator unic pentru apa de suprafaţă şi subterană, dar şi pentru serviciile specifice de gospodărire a apelor şi este singura în drept să aplice sistemul de contribuţii, plăţi, bonificaţii, tarife şi penalităţi specifice gospodăririi apelor, tuturor utilizatorilor de apă, indiferent de deţinătorul cu orice titlu al amenajării.

 

Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, activitate semnificativă în 2021

 

În anul 2021, SGA Suceava a monitorizat apele subterane, efectuându-se analize fizico – chimice de laborator la un număr de 33 de foraje, cu un numar de 1494 indicatori analizati (1122 indicatori generali si 372 metale). S-au efectuat prelevari si conservari de probe pentru un nr. de 148 analize micropoluanti si metale ce sunt transmise pentru determinare la ABA Siret Bacau.

„Evaluarea calităţii apelor subterane se face, conform legii, iar SGA Suceava a monitorizat mai multe grupe de indicatori, respectiv regim de oxigen şi nutrienţi, substanţe periculoase/prioritar periculoase (anorganice şi organice), alţi poluanţi chimici toxici.

Formele cele mai intense de depreciere multiplă a calităţii apelor subterane s-au identificat în zonele rurale, acolo unde, din cauza lipsei dotărilor cu instalaţii edilitare, deşeurile lichide ajung în subteran, atât în mod direct, cât şi indirect, prin infiltrare lentă . De asta, datoria noastră este să protejăm resursele de apă, fie că sunt ele râuri, lacuri, habitate de apă dulce sau bazine subterane. Să nu uităm că acest lucru este impus și de legile din România, dar și de cele din Uniunea Europeană”, a subliniat directorul Bogdan Piticari.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.