Proiectul Roșia Montană a stârnit discuții si dispute încă de la început. Fiecare tabără își are propriile argumente, fiecare argument e sprijinit pe studii sau pe declarații ale unor personalități publice.

Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia vor discuta despre acest proiect, miercuri 6 februarie, începând cu ora 17:00 în Talcioc Cultural. Cu ocazia acestui eveniment GIB va  sărbători Ziua Roșiei Montane vizionând un film documentar de excepție, care reflectă adevărul privind această dispută vie a societății românești: „Rosia Montana – town on the brink”

În comunicatul GIB se arată că la Roşia Montană aurul este exploatat de peste 2000 de ani: în subteran, prin galerii, până în 1970, şi la suprafață, prin carieră deschisă, din 1970 încoace, 400.000 tone minereu anual, în masivul Cetate. Aurul a fost extras din minereu 2000 ani prin procedeul focului și apei, și prin cianurare în ultimele decenii, dar cianurarea s-a făcut tocmai la Baia Mare.

Conform dezvoltatorului, proiectul de exploatare va fi  tot în carieră deschisă, dar în 4 masive, extragerea a 13 milioane tone minereu anual, timp de 17 ani, prin detonări 24 ore/zi, 7 zile pe săptămână, cu cianurare făcută la faţa locului şi cu deșeurile depuse într-un singur imens iaz de decantare, cu un baraj de 185 m înălțime, ce ar fi creat în locul satului Corna. Vor fi folosite 91.860 tone anual de substanțe periculoase, din care 12.000 tone cianură de sodiu anual. În mină se vor folosi între 13 și 15 milioane kilograme de cianură de sodiu pe an, în termen de comparație volumul a 6 piscine olimpice.

De menționat că în lume se trece de la exploatarea în carieră deschisă, care distruge relieful, la exploatarea în subteran.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.