Conducerea și membri ai Academiei Române au prezenți vineri, 16 noiembrie, la Muzeul Bucovinei, pentru a celebra împreună 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România.

Evenimentul a fost onorat la cel mai înalt nivel de către membrii Biroului Prezidiului Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, preşedinte, acad. Răzvan Theodorescu, acad. Victor Voicu și acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinți.
De asemenea, au participat acad. Eugen Simion, președinte al Secției de filologie și literatură, acad. Dorel Banabic, președintele Secției de științe tehnice, profesorii Ionel Cândea, Constantin Zălinescu și Sergiu Nedevschi, membri corespondenți ai Academiei Române.
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, s-a declarat onorat ca instituția pe care o conduce să fie gazda sesiunii solemne a Academiei Române.

„Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această sesiune, mulțumesc celor care au acceptat să fie alături de noi astăzi. Fără exagerare, putem spune că în ceea ce privește harta veche românească, Bucovina ocupă un loc în cele dintâi în toată lumea ortodoxă. Dacă Ardealul, cu resturile sale arheologice din epoca romană este țara clasică a trecutului roman în Dacia, Bucovina este țara clasică a trecutului românesc”, a transmis Emil Ursu.

Președintele Academiei Române, prof. Ioan-Aurel Pop, a vorbit despre declarația de Unire a Bucovinei cu Țara, dar și despre bucovinenii de dincolo de Nistru.

„Sunt onorat să vă aduc cu umilință, cu evlavie, dar și cu demnitate în același timp, salutul Academiei Române, la 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara.
Soarta acestei decizii ne privește pe toți și ne bucurăm că într-o formă trunchiată ne putem vedea astăzi, cum nu se putea în urmă cu câteva decenii, frații și de o parte și de alta a Nistrului, și din Bucovina de Sud și din Bucovina de Nord, ca să putem face împreună planuri în legătură cu viitorul acestei națiuni”, a transmis Ioan-Aurel Pop.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur le-a urat invitaților bun venit la Suceava, în Cetatea lui Ștefan cel Mare, în frumoasa Bucovină și și-a exprimat bucuria, recunoștința și admirația pentru inițiativa pe care a avut-o Academia Română de a veni la Suceava.

„Consider că ce face Academia Română și ce a făcut de-a lungul istoriei este apelul și fapta pentru unitatea românilor. Mai mult ca oricând este nevoie de această unitate”, a transmis Gheorghe Flutur. De asemenea, acesta i-a oferit președintelui Academiei Române distincția „Meritul Bucovinei”.

La eveniment a participat și primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care a salutat prezenta academicienilor la Suceava.

„Suntem onorați că astăzi sunteți prezenți aici. Avem o sesiune dedicată unirii Bucovinei cu România, iar acest lucru cred că reprezintă importanța pe care a avut-o Bucovina în realizarea României Mari”, a transmis edilul sucevean, care a ținut să îi ofere acad. Ioan-Aurel Pop medalia centenară a unirii.

Manifestarea a fost organizată de Muzeul Bucovinei și Consiliul Judeţean Suceava, în parteneriat cu Academia Română. Coorganizator: Universitatea „Ștefan cel Mare“ din Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.