În perioada 12-23 octombrie 2020, conform art. 1 alin. 5 din OUG nr. 22/2020 privind Recensământul General Agricol din România runda 2020, se va desfășura Recensământul agricol de probă, etapă importantă de pregătire a Recensământului General Agricol care va avea loc în perioada martie – aprilie 2021, acțiune de mare anvergură, care are loc o dată la 10 ani.
Organizat în baza OUG nr. 22/2020 și a Legii nr. 177/18 august 2020 pentru aprobarea acesteia, Recensământul General Agricol va asigura informații complexe și date statistice pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploatațiilor agricole, necesare programelor si politicilor agricole și de dezvoltare rurală.
Pregătirea, organizarea și efectuarea Recensământului General Agricol se realizează de către Institutul Național de Statistică, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu structurile din subordine, sub coordonarea și controlul Comisiei Centrale pentru Recensământ, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Recensământul de probă din perioada 12-23 octombrie 2020 are drept scop testarea capacității sistemului IT de a culege date, având în vedere faptul că este pentru prima dată când pentru asemenea acțiune se folosește un chestionarul electronic încărcat pe tablete puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Chestionarul electronic este dezvoltat de experții Institutului Național de Statistică cu sprijinul Băncii Mondiale, în cadrul proiectului CONRENA – Consolidarea Sistemului Statistic Național și modernizarea proceselor de producție statistică pentru efectuarea recensămintelor naționale – din fonduri POCA. De asemenea, se vor testa întrebările din punctul de vedere al clarității formulării și al instrucțiunilor de răspuns și timpul necesar completării chestionarului în condiții reale.
La acest recensământ de probă participă circa 4500 de exploatații agricole cu și fără personalitate juridică, din toată țara, selectate aleatoriu.
„În ce privește județul Suceava, la Recensământul de probă din perioada 12-23 octombrie 2020 vor participa 100 de exploatații agricole, persoane fizice și juridice, extrase din cadrul a 4 localități limitrofe Municipiului Suceava și anume orașul Salcea și comunele Adâncata, Ipotești și Moara, din considerente de limitare a efortului financiar pentru această acțiune și de timp afectat deplasărilor în teren.
Modul de desfășurare a Recensământului de probă presupune interviu față în față cu șefii sau capii exploatațiilor agricole cu și fără personalitate juridică, după caz. Acest interviu va fi realizat de reprezentanți desemnați de către Direcția Județeană de Statistică Suceava, instruiți în acest sens și care se vor legitima corespunzător.
Având în vedere condițiile epidemiologice de acum și evoluția acestora vom discuta împreună cu autoritățile locale din cadrul unităților administrative-teritoriale, în care se desfășoară recensământul de probă, variante alternative de colectare a datelor, adaptate în funcție de rata infectării cu SARS-COV-2 la nivelul acestor localități. Această caracteristică, de testare, ne oferă flexibilitate în abordarea acțiunii și în colectarea de date, în această etapă neproducându-se date utilizabile și diseminabile”, a transmis Directorul executiv adjunct al D.J. Statistică Suceava, Ec. Daniela Știrbu.
Lasa un raspuns