După un an de reașezări post-pandemice, oferta destinației de ecoturism este din nou completată cu o varietate de experiențe locale. Cele peste 50 de evenimente în așteptare pun în lumină tradițiile și obiceiurile multiculturale ale comunităților din Țara Dornelor. Spiritul de aventură este și el încurajat în cadrul competițiilor sportive pe două roți, în alergare, pe schiuri sau placa de snowboard, cu pluta și barca pe râurile Dorna și Bistrița.
Oaspeții și localnicii vor regăsi gustul copilăriei în farfurie, frumusețea meșteșugului, a portului popular și a unor obiceiuri străvechi, în cadrul unor evenimente cu tradiție, cum sunt: Festivalul Național al Ouălor Încondeiate și Săptămâna plutăritului – la Ciocănești; Ziua Internațională a Iei… „Povestea continuă” și Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „PORNIŢI PLUGUL, FEŢI FRUMOŞI! ” – la Vatra Dornei; Festivalul Național „Flori de pe Dorna” – la Poiana Stampei; Sărbătoarea bujorului de munte – la Șaru Dornei; Festivalul fructelor de pădure – la Coșna; Expoziție de ouă încondeiate – la Dorna Candrenilor; Festivalul Șezătorii – la Panaci. Experiențele vor fi completate cu dans, joc și voie bună la zilele comunelor Cârlibaba, Iacobeni, Dorna Arini, Panaci și Dorna Candrenilor.
Amatorii de mișcare, munte și adrenalină, au la dispoziție competiții de mountain-bike, cicloturism și alergare montană, Unde-i Ursul? – munții Giumalău; Haita Challenge Weekend – munții Călimani; Bikeappy – Tărâmul Izvoarelor de la Panaci; concursuri de ski și snowboard; întreceri nautice – Dorna Kayak Fest.
Vatra Dornei găzduiește și în 2023 manifestări ample, cu puternice accente culturale, menite să destindă publicul larg prin spectacole de teatru, muzică și film și diverse competiții pentru copii și tineri. În sezonul cald, decorul evenimentelor din orașul stațiune este dominat de cerul înstelat și de celebrul parc cu veverițele Mariana și foișorul muzical.
Noutățile anului vin de la tinerii comunei Panaci, care au obținut titlul de Sat European de Tineret 2023. Evenimentele pe care le vor organiza își propun să aducă comunitatea de tineri la un loc și să o implice în acțiuni de voluntariat pentru amenajarea/înfrumusețarea de spații verzi – New Roots; pentru crearea unor spații de relaxare pentru seri de film, folk și focuri de tabără, karaoke, concerte de muzică ușoară, concursuri, jocuri sportive și de societate – Festivalul Hai Pân’aci. Un alt eveniment important pe care Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Panaci și Organizația Tinerilor Dorneni îl pun la cale pentru începutul lunii septembrie este Summit-ul European și cel Național al Tinerilor din mediul rural. Găzduirea acestuia va transforma Țara Dornelor într-un pol atractiv, orientat spre schimbare și dezvoltare comunitară cu ajutorul tinerilor.
Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care cei cu drag de oameni, natură, muzică, tradiție, folclor și povești locale scrise la fața locului sunt invitați anul acesta în Țara Dornelor, destinația de ecoturism a Bucovinei.
Calendarul anual al evenimentelor a fost realizat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) în cadrul proiectului „Țara Dornelor, o destinație ecoturistică înfloritoare”, finanțat prin intermediul programului „Green Entrepreneurship – Dezvoltarea economică locală durabilă prin ecoturism”, un program comun al Romanian-American Foundation și al Fundației pentru Parteneriat. AETD face parte din rețeaua națională a destinațiilor ecoturistice, reunite sub egida Asociației de Ecoturism din România (AER).
Informațiile au fost oferite de organizatori, parteneri locali și autoritățile celor 10 comunități din destinație: Vatra Dornei, Dorna Arini, Șaru Dornei, Panaci, Iacobeni, Ciocănești, Cârlibaba, Dorna Candrenilor, Coșna și Poiana Stampei.
NOTĂ: Lista prezentată în acest calendar nu este exhaustivă, dar poate contribui la crearea unei imagini de ansamblu asupra specificului evenimentelor locale din destinație. Informații actualizate cu privire la acestea se vor regăsi pe site, https://taradornelor.ro/calendar-evenimente/, pe pagina de facebook Țara Dornelor și cele ale organizatorilor.
Lasa un raspuns