In ultimul an (mai 2014 – mai 2015), în țara noastră au fost raportate 3.736 de dispariții de copii (în creștere față de anul anterior – 3.257), iar statisticile oficiale arată că, în peste 94% din cazuri, este vorba de plecări voluntare. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, numai de la începutul acestui an a fost solicitată urmărirea la nivel naţional a 1.387 copii.
Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sunt nesupravegherea de către părinţi, conflictele în familie, abuzurile asupra copilului, consumul de alcool sau alte substanțe halucinogene, situația economică a familiei, conform studiului realizat de Institutul de cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul I.G.P.R..
Salvaţi Copiii România, în calitate de membru al Federaţiei Europene pentru Copiii Dispăruţi și Exploataţi Sexual – Missing Children Europe, organizează, ca în fiecare an, campanii de informare, la nivel naţional, în Timişoara, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş, Dolj, Braşov, Neamţ, Vaslui, Hunedoara, Caraş Severin, în şcoli şi licee, ce constau în întâlniri cu copii, părinți și profesori, campanii stradale, campanii interactive de informare prin teatru forum, cu scopul de a conștientiza copiii asupra riscurilor asociate disparițiilor voluntare, de a facilita identificarea timpurie a dificultăților cu care copiii se confruntă și a asigura intervenția în cadrul unui parteneriat solid între părinți, profesori, consilieri școlari, psihologi și poliție.
Județul Suceava se află în fruntea clasamentului referitor la numărul sesizărilor de dispariții de copii, după București, Constanța, Iași și Călărași, cu un număr de 157 sesizări în perioada 15 mai 2014 – 15 mai 2015, din care 62 de sesizări în anul 2015.
Filiala Suceava organizează întâlniri cu copii, în cadrul activităților școlare.
În data de 22 mai 2015, orele 13:00, va avea loc, în sala mică din cadrul Casei Culturii, un eveniment – spectacol, susținut de voluntarii organizației.
Evenimentul este realizat în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva traficuui de Persoane – Biroul Regional Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Prefectura Suceava.
25 mai – Ziua Internationala a Copiilor Disparuti
Salvati Copiii Romania atrage atentia asupra numarului tot mai mare de disparitii voluntare in randul copiilor si organizeaza, in parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei Romane, activitati de informare si sensibilizare a elevilor, parintilor, profesorilor si opiniei publice, marcand astfel in Romania, Ziua Internationala a Copiilor Disparuti. In aceeasi nota, Salvati Copiii Suceava anunta pentru vineri, 22 mai, in sala mica din cadrul Casei Culturii, un eveniment – spectacol, sustinut de voluntarii organizatiei. La eveniment vor participa elevi din 10 scoli si licee din municipiul Suceava.
Lasa un raspuns