Se spune că anii electorali sunt cei mai fructuoși, nu doar pentru câștigătorii tururilor de scrutin, ci și pentru cei care știu să ceară la momentul potrivit.

Așa se face că, după ce Guvernul a anunțat că unitățile de cult și finațarea lor vor reveni în responsabilitatea administrațiilor locale, poate ca plan electoral de construire a imaginii anumitor candidați, iată că bisericile sucevene vor putea primi bani pentru planurile lor.

Primăria a anunțat că, în urma unei ședințe de Consiliu Local, a suplimentat bugetul pentru biserici cu încă 1.3 milioane de lei, pe care îi repartizează deja unităților de cult solicitante.

„Inițial, așa cum se știe, am alocat 3 milioane de lei pentru biserici și unitățile de cult. Am anunțat și atunci că avem solicitări mai mari din partea bisericilor care se ridică la aproximativ 4 milioane de lei, ca atare vă propun să luăm de la fondul de rezervă încă o sumă de bani să putem completa pentru a putea satisface cererile unităților de cult. Sigur că acești bani vor fi acordați în măsura în care unitățile de cult vin cu documentația completă, conform legii. Avem aproximativ un milion de euro în acest an cu care vom încerca să îndeplinim doleanțele unităților de cult”, susține primarul.

Solicitarea sa a trecut necomentată, și a fost votată cu 17 voturi pentru și două abțineri. Astfel, bisericile vor putea solicita bani pentru proiectele și activitățile pe care acestea le demarează, și pentru care susțin că nu au bani suficienți. Având în vedere că anul acesta bugetul de stat a „dat cu flit” unităților de cult, este așteptat ca numărul socilitărilor să fie destul de mare.

„Este vorba de repartizarea unor sume de bani la unitățile de cult, 1.3 milioane către mai multe parohii după cum urmează: parohia bisericii Nașterea Domnului  500.000 lei. Și aici vreau să fac o rectificare, a apărut o informație care nu a fost corectă și îmi cer scuze, dar și eu la rândul meu am fost dezinformat, suma care s-a cerut inițial, de 15 milioane de lei, la Catedrala Nașterii Domnului din Suceava reprezintă de fapt totalul cheltuielilor care acoperă totalul lucrărilor, inclusiv la pictură. Peste 10 milioane de lei reprezenta pictura. Restul erau pentru lucrări de parcare. Noi dăm azi 500.000 de lei.

Parohia Sfânta Înviere 100.000 de lei, parohia Sfânta Cruce 100.000 de lei, parohia Sfânta  Vineri 100.000 de lei, Comunitatea Evreilor din Suceava 89.952 de lei, parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel,Ițcani 50.000 de lei, parohia romano-catolică 50.000 de lei, parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Ițcani 40.000 de lei, totalul fiind de 1.3 milioane de lei. Aceste parohii au adus documentația completă, mai sunt solicitări care urmează să fie completate cu restul de documente necesare”, detaliază primarul lista de beneficiari.

Lucrările ce vor fi finanțate nu sunt proiecte sociale, ci mai degrabă lucrări de întreținere, modernizare sau consilidare. Deocamdată, biserici cum este cazul bisericii Sfântul Nicolae nu se află pe lista bineficiarilor, deși insituția a solicitat în repetate rânduri ajutor pentru a duce la bun sfârșit lucrările de întreținere a bisericii vechi de 500 de ani.

Bugetarea unităților de cult este controversată în România, pentru că anual acestea încasează sume uriașe de la bugetul de stat, deși orice profit înregistrat de unitățile bisericești, în special cele ortodoxe, nu este fiscalizat ori impozitat, practic statul român, și acum noi sucevenii, prin intermediul primăriei, aruncăm niște bani pe fereastră, bani care ar putea fi folosiți pentru a repara atâtea alte neajunsuri din orașul nostru.

Dar, cum mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește nimic, se pare că povestea unităților de cult este imbatabilă, mai ales în parg de alegeri locale, într-o comunitate cu drept de vot, preponderent ortodoxă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.