Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul a susținut o declarație politică în care a reamintit că alianţa de guvernare PSD-ALDE a promis în alegeri că va încuraja munca angajaţilor români, prin scăderea poverii fiscale aplicate asupra salariilor.

„În anul 2016, povara fiscală, care includea contribuţii sociale, contribuţii de sănătate şi alte contribuţii atât în sarcina angajatului, cât şi a angajatorului, la care se adăuga impozitul, se ridica la circa 43% din cheltuiala salarială”, a menționat dumitru Mihalescul.

Acesta a declarat că, în anul 2017, Guvernul a adoptat ordonanţa marii scamatorii fiscale, O.U.G. nr. 79/2017, prin care s-a realizat transferul de contribuţii, de la angajator la angajat, afirmându-se în mod mincinos că povara fiscală a scăzut.

„Nimic mai fals! După toate înşelăciunile electorale, uite majorarea de salariu, nu e majorarea, uite scăderea de impozite, nu mai e scăderea de impozite, povara fiscală aplicată asupra muncii a rămas tot în jurul procentului de 43%. Aşadar, nu s-a schimbat absolut nimic, dimpotrivă, pentru sute de mii de angajaţi, în loc să crească, salariul a scăzut de la 1 ianuarie 2018”, a mai menționat deputatul liberal.

Dumitru Mihalescul a precizat că, prin acest procent uriaş de impozitare a muncii, care este unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, nu este de mirare faptul că zeci de mii de locuri de muncă rămân veşnic neocupate pe la agenţiile de ocupare a forţei de muncă.

„În aceste condiţii, este şi normal ca angajatul să-şi facă un calcul raţional şi să se întrebe: „Eu muncesc o lună de zile, iar statul ia jumătate din munca mea. Eu ştiu ce fac cu jumătatea de salariu pe care o primesc în mână, dar oare ce face statul cu jumătatea pe care mi-o ia din salariu?”

Oare aceste întrebări nu sunt extrem de justificate, atâta vreme cât, de aproape doi ani, în România statul român nu construieşte absolut nimic din banii colectaţi din buzunarele românilor?”, a declarat liberalul sucevean.

Potrivit acestuia, analiști şi experţi în politici economice tot spun, dar spun degeaba, că o povară fiscală atât de mare împinge sute de mii de angajaţi să lucreze pe salariul minim, lucru dovedit deja în statisticile Ministerului Muncii.

„De asemenea, impozitarea excesivă a muncii înseamnă tot mai multă muncă la negru sau la gri, adică oameni care muncesc sau ar vrea să muncească, dar condiţiile fiscale împovărătoare îi ţin departe de o relaţie corectă cu piaţa muncii. Nu în cele din urmă, impozitarea excesivă a muncii îndeamnă la nemuncă. Ce este mai profitabil, oare? Să mergi la muncă 8 ore pe zi sau poate, şi mai bine, ca la sfârşitul lunii Guvernul să-ţi ia jumătate din munca depusă sau să completezi un dosar de asistenţă socială şi să aştepţi să vină mandatul poştal cu mila de la Guvern?”, a completat Dumitru Mihalescul.

Acesta a susținut și faptul că Partidul Naţional Liberal s-a angajat să reducă povara fiscală asupra muncii, iar astfel s-a acționat acţionat şi au fost propuse modificări ale legislaţiei fiscale, în acest sens.

„Din păcate, până acum, toate proiectele noastre legislative depuse la Parlament au fost respinse chiar de majoritatea parlamentară PSD-ALDE, adică tocmai de cei care i-au păcălit pe români în toamna anului 2016 că le vor diminua impozitele pe muncă.

În acest context, diminuarea poverii fiscale care apasă pe salariaţi va trebui să fie prioritatea viitorului Guvern condus de PNL. Este singura modalitate prin care vom demonstra prin fapte că respectăm şi încurajăm munca salariaţilor români. Numai aşa vom înlătura riscul ca angajatul să nu îşi poată acoperi cheltuielile minimale ale familiei din rodul muncii sale, adică din salariu, deşi munceşte, deşi este plătit”, a conchis deputatul PNL Dumitru Mihalescul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.