DSVSA anunță că, în contextul epidemiologic actual la granița României cu Ucraina, personalul veterinar din cadrul P.I.F. Siret în colaborare cu personalul din cadrul Autorităţii Vamale Locale au intensificat măsurile necesare pentru prevenirea introducerii acestei boli în efectivele de porci domestici și sălbatici, în special cu privire la interzicerea introducerii pe teritoriul Uniunii Europene a produselor de origine animală depistate în bagajele călătorilor care sosesc din ţările terţe.

Colaborarea constă în efectuarea de către personalul Autorităţii Vamale Locale şi personalul P.I.F. Siret (4 medici veterinari si un inginer agronom), 24 ore din 24, de controale comune asupra bagajelor călătorilor sosiţi din ţări terţe, în vederea depistării produselor de origine animală interzise a fi introduse pe teritoriul Uniunii Europene.
Aceste controale comune se realizează suplimentar faţă de celelalte controale pe care le realizează personalul din cadrul autorităţii vamale asupra bagajelor călătorilor, conform prevederilor legale în vigoare.
Autoritatea Vamală Locală sprijină personalul veterinar din cadrul P.I.F. Siret în vederea informării călătorilor care sosesc din ţări terţe referitor la condiţiile privind introducerea produselor de origine animală prin bagajele călătorilor prin permiterea afişării posterelor în locuri intens circulate, distribuirea fluturaşilor şi a diverselor material informative către călători în cadrul diverselor campanii de informare.

Pesta porcină africană este cea mai gravă boala majoră la porci, mortalitatea fiind de 100%

Cazurile de îmbolnăvire la porci sau moartea acestora va fi anunțată imediat medicului veterinar din comuna sau a medicului veterinar oficial inspector de zonă, în vederea examinării şi a recoltării de probe pentru laborator. În pesta porcină africană niciun tratament nu este posibil. Porcii afectați trebuie uciși, iar carcasele lor trebuie neutralizate în condiții de maximă siguranță și urgență, pentru a preveni răspândirea bolii.
Trebuie știut că pentru pesta porcină africană nu există semne clinice specifice bolii, dar apatia / abaterea, învinețirea zonelor declive, a extremităților picioarelor și a urechilor, sunt semne exterioare care ar putea sugera infecția cu virus.
Este interzisă mișcarea și comercializarea animalelor inclusiv a porcilor în târgurile de animale.
DSVSA Suceava face precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.