Primăria Sectorului 1, prin Centrul Cultural, au organizat în perioada 23-25 noiembrie 2018, în Piața George Enescu, „Festivalul Bucovinei”.
Desfășurat sub sloganul „Reunim Bucovina Istorică”, festivalul a fost însuflețit de peste 300 de artiști, de ansambluri folclorice, de meșteșugari populari și de cei mai pricepuți bucătari de pe plaiurile bucovinene.
Astfel, timp de trei zile, în capitala României au răsunat buciumele și toaca bucovineană, bucovinenii împânzind o parte a orașului printr-o paradă a costumelor populare.
Jocurile iuți, strigăturile și frumusețea costumelor au făcut ca acest eveniment să fie unul memorabil pentru cei care au fost prezenți în cortul special amenajat.
Ansamblul „Gura Izvorului” din Vatra Moldoviței și Ansamblul „Perla” din Cernăuți, Ansamblul Mahala, Felicia Oblesniuc și Taraful Huțulca, Ansamblul Izvorașul din Rupcea, Ansamblul Răzeșii Bucovinei, Ansamblul „Ciprian Porumbescu” sunt doar câteva dintre ansamblurile care au reușit să ofere un spectacol de zile mari în aceste zile.
De asemenea, Mihai Hrincescu, Mariana Maloș, Sorin Filip, Călin Brăteanu, Angelica Flutur și Alexandru Brădățan au susținut recitaluri pe parcursul celor trei zile de spectacol.
Un moment extrem de emoționant a fost cel în care, câțiva membri ai ansamblului „Gura Izvorului” din Vatra Moldoviței au tăiat simbolic o sârmă înghimpată și împreună cu artiștii de la Ansamblul „Perla” din Cernăuți au mâncat din aceeași pâine.
Potrivit organizatorilor evenimentul și-a propus să promoveze și să strângă relațiile cu cei peste 700.000 de români care trăiesc dincolo de granița de nord-est.
„Pentru că noi, românii din Țara Mamă, avem datoria de suflet de a informa opinia publică despre situația învățământului în limba română din Ucraina și de a susține strângerea de fonduri pentru școlile și grădinițele românești din această țară”, au declarat aceștia.
Lasa un raspuns