Managerul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioancel Nou” Suceava, economistul Vasile Rîmbu, dorește ca unitatea spitalicească pe care o conduce să funcționeze cât mai bine. În acest sens, de la începutul lunii februarie, în cadrul Spitalului va fi introdus un plan de îngrijiri, conform căruia, atât asistentele medicale, cât și pacienții își vor asuma datele consemnate în raport.

„Începând cu 1 februarie instituim, la nivelul Spitalului, pentru fiecare secție, un plan de îngrijiri. Acest plan a funcționat și până acum, dar într-o formulă destul de sintetică, cu date generale”, a precizat managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu.

Planul de Îngrijiri are următoarele obiective: creșterea calității îngrijirilor medicale, dezvoltarea abilităților profesionale ale personalului medical mediu și auxiliar și implicit creșterea siguranței pacientului, responsabilizarea asistentului medical, precum și evidențierea tuturor îngrijirilor executate.

Directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Județean Suceava, Doina Chirap, a precizat că după ce pacientul își dă consimțământul de colaborare în întocmirea planului de îngrijiri, acesta este evaluat în ceea ce privește condițiile de viață. De asemenea, la internare se evaluează și manifestările de dependență pe fiecare dintre cele 14 nevoi, astfel stabilindu-se gradul de dependență al pacientului.

„Pentru fiecare nevoie s-a stabilit o scală de evaluare de la 1 la 4, în funcție de semnele și simptomele caracteristice fiecărei nevoi, iar la sfârșit se stabilește un punctaj care va reprezenta scorul de dependență la internare”, a precizat directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Județean Suceava, Doina Chirap.

Cele 14 nevoi fundamentale ale pacientului sunt:

  1. a respira;
  2. a se alimenta și hidrata;
  3. a elimina;
  4. a se mișca, a păstra o bună postură;
  5. a dormi, a se odihni;
  6. a se îmbrăca și dezbrăca;
  7. a-și menține temperatura corpului în limite normale;
  8. a fi curat, a-și proteja tegumentele;
  9. a evita pericolele;
  10. a comunica;
  11. a acționa după credințele sale ți valorile sale;
  12. a se realiza;
  13. a se recreea;
  14. a învăța.

Astfel, asistentul medical stabilește un punctaj care va reprezenta scorul de dependență la internare. Dacă pacientul are un punctaj între 1 și 14 puncte, înseamnă că este autonom. Dacă punctajul se încadrează între 15 și 28 de puncte, atunci acesta este dependent moderat, prin urmare are nevoie de ajutor parțial. Dacă pacientul primește un punctaj cuprins între 29 și 42 de puncte, înseamnă că acesta este dependent major și are nevoie de ajutor permanent. În cazul în care pacientul are un punctaj între 43 și 56 de puncte, acesta este dependent total și are nevoie de suplinire totală.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.