Și anul acesta Ministerul Agriculturii va plăti ajutorul de minimis la tomate. În județul Suceava, în acest an vor primi bani de la Minister aproape 40 de suceveni.

Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susținerea produsului tomate în spații protejate.

„În 2018, au beneficiat de acest ajutor de minimis în valoare de 3000 euro, 28 de persoane, cultivatori de legume în spații protejate conform actelor normative care prevăd acest lucru”, a declarat Duțu Haralampie, directorul Direcției Agricole Suceava.

Potrivit directorului Direcției Agricole Suceava, cultivatorul de tomate care are un spațiu protejat de 1000 de metri pătrați cultivat cu tomate și livrează cantitatea de două tone de tomate în perioada 1 ianuarie – 31 mai, respectiv 1 noiembrie – 20 decembrie, beneficiază de acest ajutor de minimis de 3000 de euro.

În anul 2018, la Direcția Agricolă au fost înregistrate 30 de solicitări în vederea acordării ajutorului de minimis, însă două nu s-au încadrat în condiții, rămânând la plată doar 28.

„I-am convocat pe cultivatori pentru că și în 2019 acest ajutor de minimis rămâne valabil și spre satisfacția noastră oamenii au înțeles că poate fi un ajutor în a se dezvolta. În prezent avem solicitări mai multe față de anul precedent și anume 38”, a mai spus Haralampie.

În ceea ce privește distribuirea producției de tomate, directorul Direcției Agricole Suceava a precizat că fiecare producător trebuie să-și găsească singur clienții, astfel încât să poată valorifica cantitățile pe care le realizează.

„În general sun legumicultori vechi care au deja o clientelă făcută. Sunt prea puțini cei care stau în piață la tarabă ca să vândă”, a precizat Duțu Haralampie.

Dintre cele 38 de persoane care au depus cereri în 2019, 16 doresc să se încadreze în prima etapă, și anume între 1 ianuarie și 31 mai 2019 iar restul cererilor au fost depuse pentru perioada 1 noiembrie – 20 decembrie 2019.

„Spre surprinderea noastră avem solicitări și din zona montană a județului și anume din satul Deia din comuna Frumosu. Este vorba despre o famile tânără care a lucrat în străinătate și a făcut pe munte spații protejate cum puține avem la nivel de județ. Piața de desfacere este în Câmpulung Moldovenesc, iar clienții sunt mai mulți decât pot ei produce”, a subliniat Haralampie.

De asemenea, s-a mai înregistrat o cerere tot din zona de munte, în satul Paltinu din comuna Vatra Moldoviței.

Programul a început din 2017. În primul an au fost 22 de beneficiari iar în 2018 – 28.

De altfel, și producătorii de usturoi vor beneficia, începând din 2019, de un ajutor de minimis după modelul schemei de care beneficiază în prezent cultivatorii de roșii în sere.

„Se preconizează că în anul 2019 va fi acordat ajutorul de minimis și pentru cultivatorii de usturoi, asta însemnând 1000 de euro pe hectar, cu posibilitatea ca suprafața minimă cultivată cu usturoi să fie de 3000 de metri pătrați (30 de ari), cu condiția de a se livra 5 tone de usturoi”, a conchis Haralampie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.