Situația economiei Italiei este un motiv de îngrijorare pentru toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, riscând să declanșeze criza în Europa și să afecteze inclusiv România.

Premierul Italiei Giussepe Conte a recunoscut, miercuri, că Italia a înregistrat două trimestre consecutive de contracție economică, fiind vorba de o scădere a PIB-ului și în ultimele luni din 2018. Pentru că Italia se confruntă deja cu două trimestre consecutive în scădere, T3 și T4, specialiștii în economie consideră că este vorba de o recesiune tehnică. Scăderile au fost de 0,1% și 0,2% din PIB în T3, respectiv T4, fără nicio perspectivă de creștere, explică Institutul de Statistică de la Roma. Potrivit șefului Guvernului, această scădere din T4 a fost determinată de factori externi precum încetinirea ritmului de creștere în China și Germania, afectând exporturile italiene.

Pentru Italia este deja a treia recesiune în ultimii 10 ani. Numai că economia de la Roma nu a avut puterea să le depășească nici pe primele două, așa că se vorbește despre o continuă prăbușire a Italiei, ale căreia consecințe vor apărea la jumătatea anului.

În 2019, datoriile Italiei sunt în valoare de 130% din PIB și nu au fost multe opțiuni pentru a-și regla datoriile sau pentru a modifica dobânzile, fiind nevoiți să aștepte soluțiile de salvare de la Uniunea Europeană. O discuție despre ITALEXIT în acest moment va scufunda peninsula așa cum s-a întâmplat cu Grecia și va trimite toată Europa în recesiune, la care se va mai adăuga și un Brexit fără acord. Viitorul Uniunii este sumbru.

Principala problemă de îngrijorare pentru UE, în acest moment, o reprezintă tocmai aceste datorii uriașe ale Italiei, deoarece mare parte din bani i-a împrumutat de la bănci germane și franceze. În cazul în care Guvernul de la Roma nu-și mai poate achita datoriile, atunci toată economia Europei va începe să scadă drastic, iar cel mai vulnerabil stat va fi chiar Franța, aflată pe muchie de cuțit. Deși francezii au anunțat că PIB-ul lor a crescut în 2018 peste așteptări, acest lucru nu-i salvează de o eventuală recesiune, ținând cont de nivelul de îndatorare al țării, pe locul doi după Italia. Spre deosebire de Italia, o scădere a economiei Franței sau Germaniei va afecta toate statele membre și va avea consecințe inclusiv pe celelalte continente.

2019 începe cu multe îngrijorări pentru Italia și UE. Premierul Conte a anunțat că din luna iunie economia va începe să crească, însă în niciun caz Italia nu mai are forța să ajungă la o creștere de 1% din PIB, așa cum și-a asumat Guvernul populist, format din partidele Lega și Movimento 5 Stele, instalat la conducere în primăvara lui 2018. Această situație va încetini și multe dintre măsurile populiste, anunțate de Guvern, iar italienii vor trebui să se pregătească să strângă cureaua.

La polul opus, economia Spaniei a crescut în 2018 cu 2,5% din PIB, fiind sub media de 3% înregistrată de Madrid în ultimii trei ani, dar cu mult peste media zonei euro. Spre exemplu, în T4 din 2018, UE a înregistrat o creștere de 0,2% în timp ce Spania a ajuns la 0,7% în aceeași perioadă. Pentru 2019, spaniolii și-au propus o creștere de 2,2%, însă există șanse să nu se atingă acest obiectiv, deoarece nu se cunoaște efectul noilor impozite și, totodată, economia eurozonei va încetini. Însă Spania se poate mândri cu o creștere accelerată a locurilor de muncă, doar în 2018 a oferit 566.200 de noi job-uri, potrivit elpais.com.

În tot acest timp, Guvernul de la Roma consideră principala problemă criza migranților.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.