Profesorii, cadrele didactice, directorii școlilor şi inspectorii din România vor trebui să-şi planifice concediile şi să le efectueze doar în timpul vacanțelor școlare, prevede un proiect de ordin al ministrului Educației Naționale, pus în dezbatere publică pe pagina instituției.
Chiar dacă fiecare unitate de învățământ, fiecare consiliu de administrație se va asigura că personalul de predare și conducere își va efectua concediul de odihnă în perioada vacanțelor școlare, trebuie să existe suficient personal și pentru examenele naționale.
Proiectul prevede ca efectuarea concediului de odihnă să se realizeze în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului, programare care se va face până la sfârșitul anului calendaristic, pentru anul școlar următor. Potrivit ordinului, salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepția situațiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
(5) Consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ va întreprinde măsurile necesare ca întregul personal de predare şi de conducere din cadrul unității de învățământ să efectueze concediul de odihnă în perioada vacanțelor școlare, cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfășurarea examenelor naționale.
(6) Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepția situațiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Cadrele didactice pot fi rechemate din concediu de către superiori, dar numai în scris. Inspectoratele generale vor verifica anual rechemările din concediu şi le vor transmite Ministerului Educației.
(8) La nivelul unităților de învățământ se întocmesc evidențe distincte ale tuturor rechemărilor din concediul de odihnă, având obligația transmiterii acestora lunar la inspectoratul școlar, cu analiza cauzelor care au generat întreruperea concediului.
(9) Inspectoratul școlar, prin compartimentul audit, are obligația verificării anuale a tuturor rechemărilor din concediul de odihnă și a concediilor neefectuate, urmând ca în termen de cel mult 60 de zile de la finalizarea verificărilor să transmit rezultatele verificării la Ministerul Educației Naționale, Compartimentul Audit Intern.
După perioada de dezbatere publică de 10 zile, timp în care se pot trimite sugestii și opinii pe adresa de e-mail a ministerului, proiectul de ordin va fi semnat de ministrul Educației și publicat în Monitorul Oficial, pentru intrarea în vigoare.
sursa: www.legestart.ro
Lasa un raspuns