În perioada 24-25 iunie 2019, orașul și Universitatea Bologna au celebrat cea de-a XX-a aniversare a Declarației de la Bologna, semnată în 1999, de Miniștrii Educației din 29 de țări europene. Acest lucru a marcat începutul așa-numitului proces Bologna, creând Spațiul European al Învățământului Superior (European HigherEducationArea – EHEA), care, acum, include 48 de țări.

Cu această ocazie, Universitatea din Bologna, în colaborare cu Observatorul Magna Carta, Asociația Universităților Europene și Uniunea Europeană a Studenților, a găzduit o conferință academică, pentru a identifica importantele provocări viitoare pentru universități și rolul lor în societate. Totodată, conferința a fost concepută ca o contribuție analitică și programatică la proiectarea Procesului Bologna în anii următori.

Momentul aniversar a fost marcat și printr-unmarș academic organizat în centrul orașului Bologna, în deschiderea ConferințeiBologna ProcessBeyond 2020, la care au participat peste 200 de rectori, reprezentând instituții academice din toată lumea.Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost reprezentată de prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, Rectorul USV, și de prof. univ. dr. Ștefan Purici, Prorectorul cu imaginea universității, relații internaționale și dezvoltare europeană al USV.

Această importantă reuniune internațională a deschis dezbateri privind provocările și perspectivele învățământului superior în viitor, fiind structuratepe 5 paneluri: 1. Valori academice corelate cu civismul  în schimbarea societăților; 2. Învățarea centrată pe student; 3. Asigurarea leadership-ului pentru dezvoltarea durabilă, rolul învățământului superior; 4. Dimensiunile sociale ale învățământului superior; 5. Cariere și competențe pentru piața muncii din viitor. Temele panelurilor au fost legate de un leitmotiv: cum pot universitățile să fie comunități fiabile de învățare și predare pentru un viitor durabil pentru toți cetățenii societăților noastre foarte diferite?

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Francesco Ubertini, Rectorul Universității din Bologna, iar printre invitații care s-au adresat participanților s-au numărat personalități marcante ale învățământului superior european precum: Stefania Giannini, director general adjunct pentru educație – UNESCO, Sophia Eriksson Waterschoot, director al Departamentului pentru tineret, educație și Erasmus + al Comisiei Europene, Michael Murphy, Președintele Asociației Europene a Universităților, SjurBergan, Șeful Departamentului pentru educație al Consiliului Europei, Cristina Ghiţulică, co-președinte al Grupului de implementare al procesului Bologna pe parcursul președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Adam Gajek, Președintele Uniunii Studenților Europeni, MarcoBussetti, Ministrul Educației, Universităților și Cercetării din Italia.

Evenimentul aniversar a cuprins sesiuni de dezbateri, conferințe, mese rotunde, care au adus în prim-plan o problematică vastă privind viitorul învățământului superior, o parte din temele abordate fiind: libertatea academică în spațiul european al învățământului superior; învățământul liberal, învățarea centrată pe elev și arta judecății reflexive; proiectarea reușită a ecosistemelor de învățare centrate pe elev; rolul cheie al învățământului superior în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă; rolul studenților în gestionarea viitoare a instituțiilor de învățământ superior sau dimensiunile sociale ale învățământului superior.

Întreg evenimentul a constituit un teren fertil pentru schimbul de idei în vederea dezvoltării Spațiul European al Învățământului Superiordin care face parte și USV.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.