Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” aniversează 65 de ani de activitate, prilej cu care Esplanada din fața Palatului Administrativ  a devenit o adevărată  scenă de spectacol pe care au urcat artiștii-emblemă ai Bucovinei. Astfel, în perioada 11-13 septembrie, pe esplanada Palatului Administrativ Suceava, nume importante din muzica populară vor concerta pentru cei prezenți. La deschiderea evenimentului, ce a avut loc miercuri, 11 septembrie, au luat parte președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, dar și foști și actuali membri ai Ansamblului.

Evenimentul a debutat cu buciumele care au răsunat din turnul Palatului Administrativ și din fața scenei. Buciumașii au fost urmați de grupul de copii „Noițele”, care au încântat urechile celor prezenți cu melodia „Cântă Cucu-n Bucovina”, după care sucevenii au ascultat Balada lui Ciprian Porumbescu. Iubitorii de tradiție și autentic au ascultat și opereta „Crai Nou” a marelui compozitor Ciprian Porumbescu, interpretată de corul Vox Campus.

Pe scena amplasată pe Esplanada din fața Palatului Administrativ a urcat Ansamblul „Arcanul” USV, care i-a încântat pe cei prezenți cu dansuri și hore, în care s-a prins și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Președintele CJ a ținut să îi felicite pe toți „ostașii Bucovinei”, adică pe membrii Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, pentru întreaga activitate desfășurată până acum, în cele peste șase decenii. De altfel, Flutur a motivat că, deși cizmele îl strâng, nu a putut să nu danseze „Arcanul”, hora specifică bucovinenilor.

De altfel, Flutur a spus că este alături de Ansamblul „Ciprian Porumbescu” pentru că membrii acestuia se ocupă cu păstrarea și promovarea tradițiilor și autenticității bucovinene, ceea ce înseamnă că indiferent de noutățile insuflate de modernitate, tradițiile vor fi conservate și duse mai departe .

„Eu nu am echipă de fotbal în Divizia A, dar îi am pe ei, ambasadorii adevărați ai tradiției și ai autenticului. Dacă cuiva îi este dor de autentic să vină în Bucovina să vadă originalul. Aici este originalul”, a spus președintele Flutur, cu lacrimi în ochi.

Echipa „Tezaur Folcloric”, medaliată de primarul Ion Lungu

 

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a oferit echipei „Tezaur Folcoric” de la TVR, o diploma de excelență și o medalie, întrucât emisiunea a împlinit 35 de ani de la prima difuzare televizată. De altfel, primarul Lungu a spus că este o onoare ca echipa „Tezaur Folcloric” să se afle în municipiul Suceava, în Cetatea lui Ștefan cel Mare.

„Dumneavoastră promovați identitatea națională prin tot ceea ce faceți la nivel național, iar aici în Cetatea lui Ștefan cel Mare doresc să vă înmânez o medalie aniversară – 630 de ani de atestare documentară a Sucevei”, a spus primarul Ion Lungu.

Trebuie precizat că edilul Sucevei a felicitat-o pe Gheorghița Nicolae, reprezentanta Televiziunii Române, pentru că a îmbrăcat portul popular bucovinean.

„Poarta de intrare în Bucovina”, dăruită de președintele Flutur echipei Tezaur Folcloric

 

Echipa „Tezaur Folcloric” a venit la Suceava pentru a transmite la Televiziunea Națională spectacolul aniversar al Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, ocazie cu care, realizatorul emisiunii, Gheorghița Nicolae, i-a oferit președintelui Consiului Județean, Gheorghe Flutur, o diploma de excelență.

„Oferim diploma pentru înaltele calități morale și înaltele calități de om de cultură, pentru implicarea și susținerea excepțională a fenomenului folcloric, în semn de apreciere și deosebită considerație”, a spus Gheorghița Nicolae.

Președintele Flutur le-a mulțumit celor de la TVR și, la rândul său, le-a oferit, din partea administrației județene, o diplomă de excelență, dar și o machetă a „Porții de intrare în Bucovina, în județul Suceava”.

„Aveți liber să veniți oricând doriți  în Bucovina. Aceasta este Poarta de intrare pe care v-o dăruiesc din tot sufletul. Vă dăruiesc, de asemenea, un coș cu flori pe care se pot așeza și fluturii, precum și o diplomă de excelență pentru ceea ce faceți pentru autentic și tradițional. Sunteți ambasadori naționali ai autenticului”, a spus Gheorghe Flutur echipei emisiunii „Tezaur Folcloric”.

Ansamblul Profesionist  „Ciprian Porumbescu”, 65 de ani de activitate

Activitatea de spectacole a Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” a fost concretizată de-a lungul timpului prin realizarea a zeci și zeci de premiere, cât și prin prezentarea a mii de spectacole, atât în țară, cât și în străinătate.

Cu un repertoriu muzical și coregrafic deosebit,  ce cuprinde cântece și jocuri populare din toate zonele țării, precum și ale minorităților din Bucovina, ale căror complexitate și frumusețe de execuție, dublate de autenticitatea costumelor, au adus recunoaștere internă și internatională colectivului de artiști. Prin gama rară de instrumente folosite în orchestră, dar și prin frumusețea și varietatea costumelor populare, adevărate piese de tezaur vestimentar, Ansamblul Artistic  „Ciprian Porumbescu” a fost si este un neîntrecut ambasador al folclorului bucovinean si nu numai.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.