Pe plaiuri bucovinene, Crăciunul este cea mai așteptată sărbătoare a anului și, de departe, cea mai bogată în tradiții și obiceiuri pe care oamenii de aici le-au păstrat pentru a avea astăzi ce povesti unei lumi întregi.

Despre Crăciun, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, vorbește cu nostalgie, dar și cu bucurie. Este nostalgic după sărbătorile de altă dată, cu ierni geroase, cadouri simple, colinde și urături, și bucuros pentru Crăciunul de acum, pe care îl petrece negreșit alături de copii și nepoțel.

De altfel, edilul Sucevei își amintește cu plăcere de vremurile copilăriei când, împreună cu fratele său geamăn, mergeau cu uratul și colinda la fiecare casă din sat. Și pe atunci, gospodarii le ofereau colindătorilor bănuți, în schimbul vestirii Nașterii Mântuitorului, dar și în schimbul urăturilor de Anul Nou.

„Vremea copilăriei o trăim întotdeauna cu nostalgie. Atunci sărbătorile erau mai frumoase, mai liniștite, mai așteptate și trăite cu o mai mare intensitate în viața satului.

Mi-aduc aminte cum, copii fiind, împreună cu fratele meu, mergeam cu uratul și eram foarte interesați să vedem câți bani primim de la fiecare casă pentru urătură. Țin minte că la una dintre casele la care am urat, proprietarii nu ne-au dat bani, ci un colac, iar noi, în semn de protest, am lăsat colacul pe stâlpul porții și am plecat. Era un soi de protest pentru că nu am primit ce doream”, a relatat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

 

Bunicii, icoanele copilăriei primarului Ion Lungu

 

Totodată, Ion Lungu vorbește cu dor și respect despre bunicii săi de la Securiceni, care îi erau alături de sărbători și care îl însoțeau mereu când mergea cu uratul. De altfel, edilul povestește și despre clipele de neuitat pe care le trăia atunci când își ura prietenii copilăriei, dar și despre faptul că, deși era frig și zăpadă mare, se deplasa, fie pe jos, fie cu carul tras de boi.

„Lucrurile aveau o altă încărcătură. Faptul că se mergea cu uratul din casă în casă, în special în zona Bucovinei, acolo unde mergeam la bunicii mei, la Securiceni, era un lucru nemaipomenit.

Bunicii mei, Dumnezeu să-i ierte, mergeau împreună cu noi, pentru că suntem o familie mare, cu uratul și cu semănatul. Mergeam cu carul cu boi pentru că era zăpada mare și uram din casă în casă. Era atât de frumos! Mai interesant era că mergeam cu uratul din casă în casă, iar de la fiecare locuință urată, i se mai adăuga alaiului câte un membru”, a spus Primarul Lungu.

Despre sărbătorile din adolescență, primarul Sucevei vorbește cu bucurie, subliniind că nicio fată din sat și nicio colegă de liceu nu rămânea necolindată, chiar dacă drumul era înzăpezit și nu exista niciun mijloc de transport.

„După ce am crescut, fiind adolescent, mergeam cu colinda la fete. Colindam mai întâi fetele din sat, însă le colindam și pe colegele de clasă de la liceu. Mi-aduc aminte că, după ce m-am eliberat din Armată, mergeam cu uratul și cu colinda din Ajunul Crăciunului și până pe 2-3 ianuarie și străbăteam câte zece sate. Nu exagerez. Era foarte frumos”, a precizat Ion Lungu.

 

Ion Lungu, desculț în apa Sucevei pe 1 ianuarie

 

 În altă ordine de idei, primarul a povestit și despre o întâmplare plină de adrenalină pe care a trăit-o tot în vremea tinereții. Acesta a subliniat că, pentru a ajunge acasă din zona Bosanciului, împreună cu fratele său, s-au hotărât să treacă prin apa Sucevei, chiar dacă era ger afară. De altfel, Ion Lungu a subliniat că astfel de peripeții sunt specifice unei anumite vârste și că acum nu ar mai repeta aceste lucruri.

„Mergeam mult pe jos atunci pentru că nu erau prea multe mașini și nici atâtea mijloace de transport. O întâmplare cu totul deosebită, de care îmi amintesc cu drag, dar pe care nu aș mai face-o niciodată în viață, este legată de modul în care a trebuit să ajungem acasă. Întrucât pe 1 ianuarie nu circula niciun autobuz, iar noi trebuia să ajungem acasă de undeva din zona Bosanciului, am trecut râul Suceava prin vad. Mi-aduc aminte cum se lipeau pietrele de picioare, pentru că era ger afară. Acest lucru poate fi făcut doar când ești tânăr și când ai o anumită euforie”, a relatat primarul.

 

Primele sărbători alături de soție, copii și nepoțel

 

Despre primele sărbători de iarnă petrecute alături de soția sa, edilul își amintește cu nostalgie, acesta subliniind că tinerețea și părinții care pe atunci erau în viață, au avut un rol foarte important. Erau tineri și oboseala era mult mai ușor de dus, iar părinții îi așteptau la masă și le dădeau sfaturi.

Următoarele sărbători au fost petrecute alături de copii, despre aceștia Ion Lungu vorbind cu o foarte mare emoție, semn că iubirea și respectul primează în familia lor. Ca toți părinții, Ion și Luminița Lungu au făcut tot ce au crezut de cuviință pentru ca sărbătorile de iarnă să fie trăite cu intensitate de către copiii lor.

Acum, edilul Sucevei, petrece sărbătorile de iarnă alături de cel mai important membru al familiei, nepoțelul Patrick, pe care îl venerează și căruia vrea să îi transmită tradițiile de Crăciun. 

„Primul  Crăciun cu soția a fost deosebit pentru că, eram tineri, în primul rând, și ne trăiau părinții. Mi-aduc aminte că de Revelion am petrecut la Restaurantul Select, care acum nu mai este. Asta se întâmpla în anul 1986. La fel de importante și de marcante au fost Sărbătorile petrecute împreună cu copiii. Mi-aduc aminte câtă emoție era când venea Moș Nicolae și Moș Crăciun. Erau foarte entuziasmați și bucuroși pentru că le umpleam ghetuțele și puneam sub brad, jucării și dulciuri. Acum, îl avem pe nepot, care a depășit puțin această fază și poate să îmi dea și mie lecții despre Moș Crăciun și Moș Nicolae, însă noi respectăm tradițiile și îi punem cadouri. Dacă stau să îmi amintesc primul cadou de Moș Nicolae a fost o motocicletă de tablă, cum era pe atunci și, fiindcă am un frate geamăn, am găsit două astfel de jucării în ghete și eram foarte entuziasmați”, a povestit, cu emoție, primarul Ion Lungu.

 

Tradițiile și obiceiurile, transmise nepoțelului Patrick

 

Chiar dacă vremurile s-au schimbat și sărbătorile de iarnă nu mai sunt atât de așteptate ca în trecut, Ion Lungu ține la tradiții și la obiceiuri, iar când vine vorba de masa de Crăciun acesta preferă să facă preparatele cu mâna lui pentru că, doar așa tradiția este dusă mai departe, iar gustul sărbătorilor este același ca acum câteva decenii. Trebuie precizat că pentru familia Lungu este foarte important ca la pomana porcului să participe cu toții, iar fiecare să își aducă contribuția proprie. 

„Deși comerțul ne oferă atâtea posibilități, noi păstrăm tradiția și an de an cumpărăm un porc pe care îl sacrificăm. Facem pomana porcului, după tradiții, cu nepotul, copiii și restul familiei. Acesta este un obicei pe care este bine să îl păstrăm așa cum este el. Trebuie să spun că ziua în care se face pomana porcului este una foarte așteptată, pentru că toți ne implicăm și pregătim, cu mâna noastră, toate preparatele, cârnați, chișcă, tobă, ca să nu mai spun de slănină afumată, de costiță, preparate în așa fel încât să simțim magia și gustul Crăciunului de altă dată. Toate aceste lucruri încercăm să le insuflăm și la copiii noștri și la nepoți”, a subliniat Ion Lungu. 

El a subliniat că aceste obiceiuri sunt unice și nu a plecat niciodată de Crăciun de acasă, pentru că Nașterea Domnului este o sărbătoare a familiei. De asemenea, primarul crede că cele mai frumoase sărbători sunt în România și, în mod special, în Bucovina.

„Eu sunt un fan al acestor sărbători și consider că această perioadă este cea mai frumoasă din an. Din păcate, acum nu mai sunt iernile de altă dată și, chiar facem glume pe tema asta, pentru că iarna acum se reportează, nu mai vine din noiembrie, ci de prin decembrie și ține până în aprilie sau chiar mai”, a adăugat primarul Sucevei.

De menționat este faptul că, de când este primar, Ion Lungu îi așteaptă pe colindători la Primărie. Acest lucru se întâmplă și acum, chiar dacă clădirea se află în reabilitare și este puțin disconfort.

„Îi așteptăm pe toți  cu brațele deschise”, a spus edilul.

Edilul încheie anul cu gânduri bune și cu speranța că perioada următoare va fi mai prosperă și plină de proiecte pentru Suceava și pentru suceveni. 

„Sucevenilor le doresc să aibă parte de sărbători fericite, liniște și pace sufletească și să petreacă, cu bucurie, alături de familiile lor. Trebuie să fim mai buni în anul care vine, însă să nu uităm că sănătatea e cea mai importantă. Astfel, le urez sucevenilor un sincer și călduros La mulți ani!”, a conchis edilul Ion Lungu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.