Inspectorul școlar general adjunct al Inspectoartului Școlar Județean Suceava prof. Ioan Puiu a făcut o scurtă prezentare a situației pe care a găsit-o la instituția suceveană. Acesta a precizat că fosta conducere, toată din liniile PSD-ului, au lăsat serie de nereguli. De altfel, la sfârșitul lunii iulie, când mai multe mandate de inspectori școlari s-au încheiat, conducerea a decis că aceștia nu mai pot continua, în ciuda raporturilor stufoase pe care le-au depus.

„Pe 31 iulie 2019 mi s-a terminat mandatul, iar conducerea, care nu mai este acum, a considerat că nu mai este nevoie de mine. Eram un cui care nu putea să accepte toate minunățiile pesediste. Atunci Inspectoratul Școlar Județean Suceava era în totalitate roșu”, a declarat, pentru SuceavaLive, inspectorul școlar general adjunct prof. Ioan Puiu.

Acesta a subliniat că are planuri mari pentru învățământul sucevean și își propune să facă ca IȘJ-ul să lucreze pentru oamenii din învățământ.

„Am venit cu gândul de a face ca Inspectoratul Școlar să lucreze pentru oamenii din învățământ, pentru cadrele didactice și nu invers. Nu se pot face minuni peste noapte, nu se poate schimba legea învățământului, nu se poate schimba infrastructura școlară, dar putem obține rezultate prin schimbarea atitudinii cadrului didactic față de activitatea la catedră. Asta este ținta mea”, a precizat Ioan Puiu.

El a mai adăugat că un cadru didactic trebuie să meargă pregătit la clasă, iar dacă nu face acest lucru, poate pleca acasă.

„La ora actuală, peste 80% dintre cadrele didactice  din învățământul sucevean nu se pregătesc pentru ore. Se intră la oră fără ca profesorul să se pregătească pentru a doua zi”, a adăugat inspectorul.

Acesta a subliniat că, un profesor, fie că este debutant, fie că are gradul I, sau doctorat, trebuie să se pregătească pentru a doua zi.

„Pe de altă parte, în școlile din județ, la capitolul regulament intern, e dezastru! Disciplina școlară a scăzut la niveluri pe care nu poți să ți le închipui. În acest caz, directorii trebuie să își ia rolul în serios și să facă treabă”, a explicat Ioan Puiu, care a adăugat că pe funcțiile de director au ajuns oameni care nu au ce căuta acolo, iar din cauza aceasta școlile au mers în jos.

Inspectorul general adjunct a mai găsit și alte nereguli la la Inspectorat, între acestea numărându-se și aducerea unor profesori, pe funcții de inspectori, chiar dacă nu îndeplinesc toate condițiile impuse de lege și nu sunt experți în educație.

O altă neregulă, pe care noua conducere a IȘJ Suceava a moștenit-o de la fosta conducere și a trebuit să o rezolve este cea legată de blocarea salariilor în învățământ. Aici, potrivit prof. Ioan Puiu, s-a creat o încurcătură foarte mare, întrucât, deși s-au desființat 47 de clase, numărul de norme nu a scăzut, ceea ce i-a făcut pe cei de la Ministerul Educației să se autosesizeze și să blocheze banii.

„Foarte greu, dar ieri (8 ianuarie n.r.) am reușit să deblocăm situația. Am căutat cele mai bune soluții împreună cu directorii pentru ca oamenii să-și poată lua salariile. Toate aceste încurcături le-au făcut cei care au plecat. Ei au lăsat Suceava fără salarii”, a subliniat prof. Ioan Puiu, care a adăugat că: „Au făcut totul ca la bufet. Au lăsat clase care nu au efective de elevi, au lăsat școli care trebuiau să se desființeze. În prezent sunt clase liniare care funcționează cu câte 6 – 10 elevi, în contextul în care legea spune că pentru funcționare, o clasă are nevoie de 13 elevi”.

De altfel, inspectorul școlar general adjunct a precizat că, conform noii legi, și directorii unităților școlare pot fi sancționați, inclusiv cu amendă, dacă nu raportează corect situația din unitatea școlară sau dacă fac alte abateri prevăzute în lege.

3 Responses

  1. bichiu cristi

    Sunt Tatal unui elev de 13 ani si doresc sa-mi prezint punctul meu de vedere in ceie ce priveste SCOALA ANILOR 200…. Copii nostri de cand sau nascut traiesc intro lume VIOLENTA. Deschidem telivizorul si incepand de la banalele desene animate si urmand stirile .. toate au aspect violent ! Romania cred ca este unica tara din europa in care elevi la unele examene sunt supraveghiati electronic mai ceva decat detinutii periculosi .Dupa cum bine vedem viitorul copiilor nostri este foarte fragil indiferent ca termina o facultate sau o simpla profesionala si este totul datorita clasei politice care in fiecare an se trezeste cate unu sa faca ceva modificari . As vrea sa va intreb pe voi Ministri ; Inspectori , sau alte functii importante ce viitor oferiti acestei tinere generatii ? Aproape toti vor fii nevoiti sa emigreze precum noi parinti . Eu propun clasei intelectuale ca acesti tineri sa fie indrumati dupa capacitatea si indemanarea lor sa frcventeze scolile sau meseriile alese si sa nu ii bombardam cu multa materie si in final nu stiu nimic .Va multumesc si scuze pt. greselile ortografice !

    Răspunde
  2. Meri

    De ce s au facut atatea angajări în luna decembrie in liceele din Suceava??? Cine a aprobat atatea posturi deși copiii sunt în scadere!!! Unii directori se cred superman!!!! Nu exista dna pentru ei???? Toți directorii si au sngajat pilele si neamurile lor!!!!

    Răspunde
  3. Lorin

    Domnule Inspector Problema mare este la invatamantul primar unde ies analfabeți după 4 ani de școală, nu stiu a scrie, citi și socoti elementar. Ies analfabeți functional si le ai fost 20 de ani inspector. Gurile rele spun altele erau criteriile de promovare decat cele profesionale de aceea s a ajuns la un nivel super scazut la 1-4.

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.