Pentru început, Cătălin Nechifor a prezentat situaţia comparativă la nivelul fondurilor alocate de la buget în 2012 și 2013. El a precizat că guvernul condus de Victor Ponta a alocat mai mulți ani decât cel condus de către Emil Boc sau Răzvan Ungureanu.
După ce a prezentat și situația rectificărilor bugetare făcute la acea dată, a vorbit despre arieratele care la preluarea mandatului erau de 250 de milioane, iar în acest moment sunt de doar 28 milioane.
În acelaşi context, Nechifor a trecut în revistă principalele realizări din primul an de mandat. A vorbit despre programul utilități și mediu, de accelerarea lucrărilor de la Cetatea de Scaun, de finalizarea proiectului de modernizare a Spitalului Județean Suceava, de dotarea făcută pentru SMURD cu 10 autoutilitare, despre asfaltarea şi repararea drumurilor, depunerea unor proiecte pentru obţinerea de finanţări guvernamentale, dar şi despre o serie de măsuri întreprinse cu ajutorul consilierilor județeni și al aparatului propriu.
Într-un alt registru, el a vorbit de faptul că în perioada 5 – 11 martie 2013, la Berlin a avut loc cea de-a 47-a ediţie a Bursei de Turism ITB Berlin, cea mai mare manifestare expoziţională de turism la nivel european, atât ca număr de expozanţi, cât şi ca vizitatori înregistraţi. Într-un spațiu special, în cadrul standului României, a fost prezentată cu mare succes „Oferta turistică a județului Suceava”, elaborată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Suceava.
La capitolul politică externă, Nechifor a precizat că au fost întâlniri cu oameni de afaceri și reprezentanți ai administrațiilor publice din alte țări, pentru promovarea oportunităților de investiții în județ. El a trecut în revistă faptul că pe data de 5 martie 2013 a avut loc, la Punctul de trecere frontieră Porubne – Siret, o întâlnire cu reprezentanţii conducerii regiunii Cernăuţi, din Ucraina, și reprezentanții administrației județului Suceava, în cadrul căreia au fost stabilite detaliile pentru organizarea unui forum economic, la care să participe agenţi economici ucraineni şi români, în special din judeţul Suceava. În perioada 15 – 17 martie 2013, în cadrul programului „Descoperă România”, un grup de ambasadori străini acreditați în România, respectiv din Quatar, Kazahstan şi Emiratele Arabe Unite, au efectuat o vizită în județul la Suceava. Tot la acest capitol, în cadrul întâlnirilor cu mediul academic și de afaceri, li s-au prezentat oportunităţile de investiţii în construcţia celui de-al doilea campus al Universităţii „Ştefan cel Mare”, din comuna Moara. În 21 martie 2013, a avut loc a patra ediţie a seminarului cooperării descentralizate franco-române, la Paris. La acest seminar au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice din România, preşedinţi de Consilii Judeţene şi primari de municipii reşedinţă de judeţ, care au relaţii de cooperare cu autorităţi publice din Franţa. O delegație a administrației județene a fost prezentă la această manifestare, judeţul Suceava având încheiate două acorduri de parteneriat cu regiuni din Franţa, respectiv Mayenne şi Departamentul de Nord. În luna aprilie 2013, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Ambasadei Austriei în România, au fost stabilite detaliile pentru organizarea la Suceava a Forumului „Dialog Bucovinean”, ce a avut loc în perioada 27-29 mai. La acest forum au participat firme sucevene, austriece, dar şi agenţi economici din regiunea Cernăuţi.
La capitolul investiții, Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Judetean Suceava, a semnat un contract pentru construcția unui depozit ecologic. Groapa va deservi în special zona de munte a județului, începând cu Gura Humorului, Rădăuți și Vatra Dornei. Valoarea totală a contractului este aproximativ 27.650.000 lei, fără TVA.
În cadrul Planului European de Ajutorare a Persoanelor cele mai Defavorizate, pentru anul 2012 Consiliul Județean Suceava a încheiat cu APIA București, la data de 28.08.2012, un acord de furnizare a 2245 tone de alimente.
La capitolul nerealizări, președintele Nechifor a spus că cea mai mare nerealizare în anul de când deţine această funcţie, este blocajul intervenit în programul „Utilităţi şi mediu la standarde europene”. El a arătat că e vorba, în special, despre componenta care prevede prelungirea reţelei de alimentare cu gaz metan de la Pojorâta la Vatra Dornei.
Cătălin Nechifor a declarat că este „extrem de supărat” din cauză că societatea Transgaz nu a reuşit să finalizeze 33 de kilometri de conductă, după ce a primit gratuit de la Consiliul Judeţean 100 de kilometri executaţi, cu obligaţia de a termina investiţia la magistrală. Însă, Nechifor are garanția că această lucrare va fi finalizată, deoarece a purtat numeroase discuții cu vicepremierul Liviu Dragnea.
Lasa un raspuns