Mircea-Dinu Bordiniuc, medic specialist în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă la Spitalul Judeţean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, a ales să vorbească public despre tot ce alții încearcă să ascundă cât mai mult sub preș.
Acesta se află de luni, 23 martie, în autoizolare pentru că a avut contact pe secția în care își desfășoară activitatea cu personal medical care la acea vreme era confirmat pozitiv cu noul virus. Ulterior, în urma testului, a venit și rezultatul său care a fost pozitiv.
„Cu toate că nu eram singurul în această situație de contact al unor persoane depistate deja, o parte din personalul medical a continuat să meargă la serviciu, din lipsă de personal. S-au spus multe: că se va închide spitalul, însă acest lucru nu s-a întâmplat în totalitate. O parte dintre pacienți au rămas în spital, o parte au fost transferați, dar este clar că o parte dintre ei au fost infectați pe parcursul șederii la spital”, a spus medicul sucevean.
El este de părere că a chema personalul medical netestat la spital reprezintă o mare greșeală și atrage atenția că acest fapt poate secera chiar vieți. Tot ca o greșeală este catalogată și chemarea personalului depistat cu acest virus pentru a avea grijă de pacienții deja infectați.
„Pe secția unde lucrez eu era internată o pacientă care nu prezenta simptomatologie respiratorie, însă a fost îngrijită de personal posibil infectat. Doamna se regăsește astăzi pe lista persoanelor decedate. De asemenea, să chemi personalul depistat pozitiv să aibă grijă de pacienții cu COVID este o altă greșeală. Părerea mea, ca medic, este că aceasta este o decizie nepotrivită și am văzut rezultatele sale în Italia sau Franța. Există studii care au arătat că expunerea prelungită și la cantități mari de virus duce la o formă mai grea de boală”, a mai transmis medicul.
Soluția ar fi fost ca Spitalul Județean Suceava să nu fie transformat în spital pentru COVID 19, iar aici să își desfășoare activitatea personal sănătos. Întrucât deja s-a pierdut mult timp, personalul medical sucevean ar trebui testat în totalitate, trimis în izolare la domiciliu cât mai urgent, iar cei cu rezultate negative să se întoarcă la spital.
Greșeli sesizate încă din perioada în care se mai putea face ceva
Întrebat dacă medicii și-au dat seama de faptul că situația începe să fie scăpată de sub control, răspunsul a fost că da, și mai mult decât atât se pare că ar fi existat personal medical care ar fi sesizat că nu este bine ce se întâmplă. Totul, însă, fără ecou.
„Ne-am dat seama de ce se întâmplă pentru că noi lucram în condiții de materiale limitate. Am lucrat cu măști cumpărate de mine, pentru că de la spital nu am primit nicio amărâtă de mască care ar fi trebuit schimbată la două ore. Trebuia să o folosim toată ziua. Am sesizat aceste nereguli încă de atunci, însă conducerea spitalului a preferat să mențină ambulatoriul de specialitate deschis, chiar dacă știa că nu ne oferă protecția necesară pentru a primi în continuare finanțarea, probabil. Nu sunt eu în măsură să fac astfel de judecăți. Problema este că noul manager face aceleași greșeli pe care le-a făcut directorul medical Macovei, care a chemat persoane confirmate și neconfirmate în aceeași ședință”, a mai declarat dr. Mircea- Dinu Bordiniuc.
Are coronavirus și încearcă să schimbe ceva la sistemul sanitar care nu ne face deloc cinste
Când a aflat că este pozitiv la noul virus, medicul sucevean a sunat la Direcția de Sănătate Publică de aproximativ 70 de ori până să intre în legătură cu medicul epidemiolog al spitalului, care, într-un final i-a recomandat să sune la 112.
După ce a ajuns la spital i s-a dat de ales între a rămâne internat sau, medic fiind, a se trata la domiciliu.
Așa se face că, de câteva zile bune, este propriul său vindecător și recunoaște că în tratarea acestui virus ar fi nevoie și de odihnă, însă nu prea are liniște, pentru că încearcă să vorbească cu cât mai multă lume despre situația de la Spitalul Județean Suceava.
Dr. Mircea- Dinu Bordiniuc se află printre cazurile fericite care au fost testate și, mai mult decât atât, au primit rezultatele. Lui i se adaugă și peste 100 de persoane care au fost testate degeaba, pentru că din incompetență și lipsă de personal nu s-a completat fișa de însoțire a materialului biologic și atunci când s-a completat retroactiv, ar fi trecut prea mult timp de la recoltare, motiv pentru care testele nu au mai fost expediate.
Cel mai important semnal de alarmă pe care îl trage medicul sucevean este că alături de medicii sănătoși de la Iași, este foarte probabil să lucreze și medici suspecți de la spitalul nostru. Totodată, nu ar trebui uitați pacienții cu alte afecțiuni grave care se pot agăța de o speranță la viață doar cu ajutorul medicilor și aparaturii de la Spitalul Județean Suceava.
Dr. Mircea- Dinu Bordiniuc a ales să vorbească despre adevăruri dureroase pentru că doar așa, prin asumare, vom putea schimba ceva!
UN MEDIC PROFESIONIST, CU O REMARCABILĂ ACTIVITATE
Mircea-Dinu Bordiniuc este medic specialist în chirurgie plastică și reconstructivă în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf.Ioan cel Nou” din Suceava.
Acesta a terminat Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași, examenul de licență fiind absolvit cu nota 9,98, iar acum se află la a doua specializare: chirurgia pediatrică.
Experiența sa profesională este una foarte bogată, acesta efectuând stagii în centre de renume din Franța, Marea Britanie, Luxemburg, dar și din România. Astfel, a fost medic rezident la Hôpital Roger Salengro, din Lille, Frața, unde a efectuat un stagiu de Urgențe medicale și chirurgicale, la Centre Hospitalier de Roubaix a efectuat un stagiu de Neurologie, Diabetologie, Chirurgie vasculară, Pneumologie, la Centre Hospitalier de Luxembourg a efectuat un stagiu de Chirurgie plastică, estetică, chirurgia mâinii și arsuri, la Queen Elizabeth Hospital Birmingham –Burns Center un stagiu de Chirurgie plastică, chirurgia mâinii și arsuri, iar lista poate continua.
De asemenea, medicul a beneficiat și de o bursă de studiu în domeniul dermato-oncologiei, în Modena, Italia, și a făcut voluntariat la Spitalul de Urgențe „Sfântul Ioan” din Iași, Secția de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă, și la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie ”Cuza Vodă” din Iași , specialitatea Urgențe, Chirurgie plastică și reconstructivă, Obstetrică și Ginecologie.
Pe acest medic să nu-l puneţi director… Nu merită.. El nu ştie să fure pentru politicienii de la vârful judeţului/ţării, nu ştie să TACĂ , nu este şantajabil, …dumnealui doar a studiat, a studiat , a studiat. În afară de un CV bogat, ce are?? Ştie ce -i lipseşte sistemului, ştie unde s-a greşit, ar putea pune umărul la repararea situaţiei, munceşte dedicat cu trup şi suflet pentru oameni, nu-şi dă demisia, deşi a contractat coronavirus… Deci nu are calităţile necesare pentru care în România oamenii sunt de obicei promovaţi.. Sunt mulţi cei care ar trebui să se gândească pentru ce merite au ajuns în funcţii şi încă OCUPĂ funcţii!!!
PE ACEST MEDIC SĂ NU-L PUNEŢI DIRECTOR… NU MERITĂ!!!
Toată stima !
Dacă ești bolnav, cauți un medic și nu găsești, atunci poți întreba pe domnul doctor Bordiniuc unde sunt medicii din țară? Răspuns: au plecat în Franța. Acolo se câștigă între 5.000 și 8.000 de euro pe lună. Ofertele de lucru se găsesc mai simplu pe pagina de facebook a domnului doctor -https://www.facebook.com/dr.bordiniuc/posts/592978427746463