În cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care a avut loc luni, 22 iunie, a fost prezentată analiza „Situației gestionării riscului de inundații” generat de precipitațiile sub formă de ploaie înregistrate în ultima perioadă, în județul Suceava
La ședință au participat reprezentanții Consiliului Județean Suceava, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava, Direcției Silvice Suceava, ai Gărzii Forestiere Suceava, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, ai Regionalei de Căi Ferate Iași- Regulatorul de Circulație Suceava, Direcției Județene de Drumuri și Poduri Suceava și ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Suceava.
În acest context a fost prezentată situația operativă privind intervențiile în cazul producerii unor inundații, de pe data de 11.06.2020 până la momentul actual. Urmare a avertizarilor/atentionarilor Cod Portocaliu și Rosu de fenomene meteo-hidrologice pericolase, pompierii militari împreună cu instituțiile cu rol în gestionarea unor astfel de riscuri au intervenit la un numar de 90 intervenții pentru evacuarea apei din gospodăriile cetățenilor (curți, beciuri și fântâni).
Cele mai afectate zone de precipitațiile căzute în cantități ridicate (local cumulat și la valori de 50 l/mp) au fost municipiile Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc, orașele Gura Humorului și Siret, respectiv comuna Sucevița.
De asemenea s-a stabilit în cadrul ședinței că măsurile preventive și de monitorizare trebuie să fie continuate si chiar intensificate în perioada următoare, având în vedere prognoza meteorologica nefavorabilă anticipată. Pentru a evalua posibilitatea adoptării unor răspunsuri eficiente în cazul solicitărilor ca urmare a manifestării riscului, a fost prezentată situația capabilităților disponibile la nivelul fiecărei instituții cu rol principal si secundar în gestionarea „riscului de inundații”.
În urma solicitării adresate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Suceava, au fost asigurate prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, 3 motopompe de mare capacitate pentru a fi utilizate, în caz de necesitate, în perioada de valabilitate a Codului Roșu de inundații prevăzut pentru râurile Moldova, Bistrița și Siret.
Ținând cont de evenimentul înregistrat în dimineața zilei de 22.06.2020- întreruperea circulației feroviare pe ruta Iași- Timișoara, în dreptul localității Voroneț, datorită afectării terasamentului de cale ferată- prefectul județului Suceava a propus programarea unei întâlniri cu reprezentanții Regionalei de Căi Ferate Iași pentru a discuta și stabili măsurile imediate necesar a fi întreprinse pentru a preveni astfel de incidente.
Prefectul județului Suceava a informat membrii CJSU că începând de azi, ora 18.00 se activează Centrul Județean pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției în formulă completă, fiind instituită și permanență la sediul Instituției Prefectului – Județul Suceava.
Urmare a Avertizării de Cod Roșu de risc de inundații majore care poate necesita stabilirea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor și bunurilor, impunerea unor restricții la folosirea podurilor și căilor de transport, exploatarea construcțiilor hidrotehnice etc., pentru perioada 22.06.2020, ora 18.00 – 24.06.2020, ora 12.00, au fost transmise notificări către toate unitățile administrativ teritoriale prin care s-a solicitat instituirea permanenței la sediul primăriilor în scopul realizării unui flux continuu de informații cu ISU Bucovina al județului Suceava, Instituția Prefectului- Județul Suceava, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava și alte instituții abilitate să intervină în astfel de situații.
Prin aceeași notificare s-a solicitat autorităților publice locale:
-
monitorizarea permanentă a cursurilor de apă prin intermediul componentei preventive a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență
-
menținerea secțiunilor de scurgere a apelor, prin îndepărtarea, ori de câte ori este nevoie a eventualelor obstacole (resturi vegetale, deșeuri etc.), pentru a putea fi preluate apele meteorice.
-
să se mențină o comunicare eficientă cu cetățenii, aceștia să fie informați cu privire la riscul de inundații și modalitățile de acțiune în situații de urgență.
-
identificarea din timp a riscurilor potențial generatoare de situații de urgență asupra gospodăriilor și căilor de comunicație și raportarea imediată a acestora
-
asigurarea materialelor necesare pentru pregătirea bazei tehnico materiale, constituită din utilaje, saci și nisip pentru a se putea interveni dacă este necesar
-
identificarea unor echipe de voluntari care să poată interveni în caz de necesitate
-
identificarea persoanelor vulnerabile– femei însărcinate, persoane dializate sau imobilizate, cu handicap etc. – și luarea măsurilor în vederea transportului, în cel mai scurt timp către unitățile medicale specializate dacă situația o impune
-
prognozarea zonelor posibil afectate de ieșirea din albii a cursurilor de apă menționate în avertizare, detectarea posibilității formării viiturilor și inundațiilor probabile, concomitent cu pregătirea populației în vederea punerii în aplicare, în caz de nevoie, a planurilor de evacuare.
-
stabilirea locurilor și condițiilor în care urmează a se desfășura acțiunile de evacuare temporară din zonele inundabile.
-
organizarea judicioasă a acțiunii de răspuns în situația producerii unor situații de rugență generate de fenomenele meteo-hidrologice periculoase
Față de prezentările instituțiilor cu atribuții directe în gestionarea situațiilor de urgență generate de avertizările meteo- hidrologice, prefectul județului Suceava apreciază că gestionarea situațiilor până la data prezentei a fost conformă și eficientă iar pentru perioada imediat următoare toate instituțiile să fie pregătite pentru a asigura o reacție imediată și de calitate în caz de necesitate.
Lasa un raspuns