BNR vede inflaţie în scădere, iar de la începutul lunii iulie dobânda de politică monetară s-a redus în total cu 0,75%. Azi s-a comis ultima tăiere, de 0,5%. Măsura lasă locul unei ieftiniri a creditului în lei şi reducerii dobânzilor la depozite. Băncile vor începe, probabil, cu depozitele.

Dobânzile sunt reduse când economia scârţâie, iar inflaţia nu reprezintă o ameninţare. Economia reală nu e în cea mai bună formă, iar acest lucru e demonstrat de evoluţia consumului cu amănuntul, care a pierdut peste 4% în mai şi iunie. Inflaţia este încă peste 5%, dar a primit o neaşteptată veste bună de la Guvern, odată cu scăderea din septembrie a TVA-ului la pâine de la 24% la 9%.

Cum ponderea acestui produs în coşul de consum după care se calculează inflaţia este de 6,7%, o scădere a preţului pâinii ca urmare a reducerii TVA-ului cu 10% ar genera o reducere a inflaţiei cu 0,6%, ducând acest indicator în preajma dobânzii de politică monetară.

Un alt argument în favoarea reducerii dobânzii este noua filosofie pentru programul Prima Casă. Acordând garanţii doar în lei, statul vrea să forţeze băncile să acorde credite pe termen lung doar în moneda naţională. În acest moment, diferenţa de costuri lei-euro este de aproximativ 3% pentru aceste împrumuturi, ceea ce nu este chiar un argument în favoarea creditului în lei, încă scump. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu inflaţia şi dobânzile, dacă preţul pâinii nu scade vizibil,  evaziunea nu se reduce spectaculos, iar măsura tăierii TVA-ului, anunţată ca experimentală, va fi anulată.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.