Din luna septembrie, locuitorii municipiului Suceava racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor avea de plătit mai mult pentru apă caldă şi căldură.

Scumpirea serviciilor de termoficare pentru populaţie va fi discutată de aleşii locali, în şedinţa ordinară de la finele lunii august.

„O problemă delicată pe care o vom discuta la finele lunii este solicitarea de scumpire cu 62% a energiei termice produse la CAF-uri, ca urmare a scumpirilor succesive ale gazului metan, în aprilie, iunie şi încă o scumpire anunţată, în octombrie”, i-a anunţat primarul Ion Lungu pe consilierii locali suceveni prezenţi la o şedinţă extraordinară.

Termica a solicitat creşterea preţului de producere al energiei termice de la la 274,73 lei la 445,16 lei.

„Este vorba de suportarea unei diferenţe de preţ de 260 lei pe gigacalorie, trebuie să găsim o soluţie de suportare a acestei diferenţe de către cei trei actori principali – primărie, Termica şi populaţie. Pe perioada de vară mai este cum este cu un astfel de tarif, dar ce facem cu perioada de iarnă, când este posibil ca vreo două luni de zile să asigurăm căldura sucevenilor tot de la CAF-uri?”, a spus Lungu.

Creşterea preţului la serviciile de termoficare este mai mult ca sigură, după cum a declarat luni, 12 august, şeful municipalităţii sucevene.

„Astăzi avem unul din cele mai mici tarife la energia termică, din toată Moldova. La Iaşi este de 266 de lei de anul trecut, pe când la noi a rămas tot la 185 de lei. E clar că va trebui să facem şi noi o actualizare de preţuri. Este un lucru delicat, dar mergem pe ideea optimistă că vom finaliza noua centrală în acest an, iar energia produsă pe biomasă va fi la un preţ mai suportabil decât cea pe gaz metan sau cărbune”, a adăugat Ion Lungu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.