Ai probleme cu gestionarea bugetului? Te simţi stresat pentru că nu ştii dacă atunci când vin facturile le vei putea plăti înainte de scadență?

Chiar dacă ai impresia că veniturile tale sunt suficiente pentru a-ţi permite actualul stil de viaţă, tot este posibil să te întrebi, la finalul lunii, unde s-a dus salariul tău. Dacă este situaţia cu care şi tu te confrunţi în prezent, un calendar lunar al plăților obligatorii te poate ajuta să obţii un control mai bun asupra cheltuielilor tale. Iată câteva idei în acest sens.

De ce ai nevoie de un calendar al plăţilor

Dacă ai mai multe surse de venit şi încasezi bani în două zile diferite ale lunii, la o distanţă destul de mare, sau dacă tu şi partenerul sau partenera de viaţă primiţi salariile în perioade diferite din lună, este uşor să faci cheltuieli frecvente, nu tocmai justificate, pentru că vei avea constant impresia că în scurt timp îţi vor intra alţi bani în cont. Totuşi, acest gen de gândire te poate lăsa descoperit în faţa unor cheltuieli importante, mai puţin frecvente, dar de care poţi uita cu uşurinţă, de exemplu, impozitul pe proprietate. Dacă eşti proprietarul sau administratorul unei firme, este şi mai util sa îţi formezi obiceiul de a completa lunar un calendar al plăţilor în care să treci termenele de plată pentru impozitul pe venit, marfa achiziţionată etc.

Cum faci un calendar al plăţilor

Fie că foloseşti o aplicaţie, fie că foloseşti o foaie de hârtie pe care scrii zilele lunii, important este să notezi cu atenţie toate datele scadente ale facturilor tale, dar şi pe cele în care încasezi banii. Atenţie, atunci când faci o estimare de buget, notează sumele pe care ştii sigur că le vei încasa, fie că este vorba de salariu sau de alte tipuri de venituri, nu pe cele pe care le estimezi. Dacă urmează să intri în concediu de maternitate, folosește un calculator concediu copil, pentru a estima veniturile pe care le vei primi în această perioadă. Doar în felul acesta vei putea găsi soluţii eficiente pentru o administrare corectă a bugetului. De asemenea, proprietarii de firme, antreprenorii sau liber-profesioniştii trebuie să ia în calcul şi alte detalii care ţin de legislaţia în vigoare.

De ce funcţionează

Folosirea unui calendar pentru a-ţi planifica plăţile și facturile te poate ajuta să te concentrezi mai bine pe ceea ce trebuie făcut cu banii tăi. În plus, vei avea o perspectivă mai clară asupra cheltuielilor recurente şi a proporţiei din buget care le este alocată. În plus, în cazul unora dintre plăţi, precum cele pentru creditele bancare, îţi poţi stabili singur data. Având o planificare clară a veniturilor şi cheltuielilor, îţi poţi alege singur zilele în care vrei să achiţi anumite facturi, pentru a te asigura că ai un buget echilibrat pe tot parcursul lunii.

O motivaţie suplimentară

Să rămâi fără bani înainte să reuşeşti să-ţi achiţi toate facturile poate fi un stres foarte mare, dar unul pe care îl poţi evita cu ajutorul unei planificări mai bune a bugetului, ceea ce te poate ambiţiona să urmăreşti obiective şi mai ambiţioase. Obţinerea unui echilibru între venituri şi cheltuieli poate fi primul pas spre deschiderea unui cont de economii, care, la rândul său, constituie o primă etapă spre independenţa financiară. De multe ori problema nu vine din cantitatea de bani pe care o avem, ci din felul în care îi împărţim şi îi direcţionăm. Odată ce vei reuşi să ai un control mai bun asupra veniturilor tale, vei fi suficient de încrezător pentru a-ţi stabili noi obiective, chiar şi în absenţa unei creşteri a veniturilor.

O bună planificare va avea un impact substanţial asupra veniturilor tale astfel încât, la final de lună, în loc să te întrebi pe ce şi când s-au dus banii, te vei gândi la cum vei investi ce ţi-a rămas după ce toate facturile au fost plătite. 

 

Sursă foto: Unsplash.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.