Guvernul a stabilit, alături de reprezentanții cultelor religioase, regulile ce trebuie respectate în timpul slujbelor de Sărbători, în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, preoții vor fi exceptați de la purtarea măștii de protecție în timpul slujbelor de sărbători.

Contactați de PS News, Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, și Radu Țicu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, sunt de părere că atât timp cât vor fi testați obligatoriu și periodic, preoții pot fi exceptați de la purtarea măștii de protecție.

Adrian Marinescu: „Dacă am merge pe logica de a fi siguri 100% nu ar trebui să existe de exemplu mijloace de transport în comun”

Medicul Adrian Marinescu susține că ar fi dificil pentru preoți să organizeze slujbele de sărbători cu mască.

„În condițiile în care se păstrează distanțarea și regulile de igienă, totul ar trebui să rămână sub control. Plecăm de la situația concretă că e clar că nu pot să  desfășoare slujba cu mască, e destul de complicat. Trebuie să fim foarte atenți la partea de distanțare, la faptul că slujba nu este purtată când se desfășoară efectiv. E foarte important ca biserica să fie aerisită înainte de deschidere, să fie folosite dezinfectante ș.a.m.d”, spune medicul.

De asemenea, acesta este de părere că trebuie prestabilit un număr de participați pentru slujbele de sărbători, astfel încât să ne se producă aglomerație.

„Lucrurile ar trebui să se desfășoare cu prudență și ar trebui să fie un număr scăzut de participanți, nu cum se întâmpla de obicei. E adevărat, fiind foarte frig e adevărat că nu se pot desfășura doar afară, dar asta nu înseamnă că nu rămân aceleași măsuri și aceleași reguli. Trebuie să fie un număr prestabilit de participanți, și lucrul acesta trebuie respectat.

Contactul de scurtă durată are un risc mic de infectare și în al doilea rând, testarea despre care vorbeam trebuie să fie valabilă și aici, indiferent că vorbim de teste rapide antigenice, care ar fi de făcut înainte de slujbă și care ar fi un filtru ok, iar acest aspect trebuie gândit.

Trebuie să existe un echilibru între ceea ce ne dorim să facem și prudența. Dacă am merge pe logica de a fi sigur 100% nu ar trebui să existe de exemplu mijloace de transport în comun, dar cum lucrul acesta nu este posibil găsim varianta de mijloc, în așa fel încât să avem un risc mic de transmitere”, a conchis Adrian Marinescu.

Radu Țincu: ”Dacă se respectă măsurile sanitare eu încurajez oamenii să meargă la slujbele de Crăciun”

De asemenea, medicul Radu Țincu  este de părere că tot personalul clerical care este exceptat de la regula de purtare a măștii de protecție în timpul slujbelor de sărbători trebuie testat periodic „pentru că riscul ca ei să răspândească virusul este un adevăr”.

„Având în vedere că s-a luat decizia ca personalul clerical să nu poarte măști de protecție în timpul oficierii slujbelor, înțeleg că de aici derivă o altă obligativitate pe care, probabil, Guvernul împreună cu Patriarhia și-au asumat-o, aceea de a testa periodic, la intervale care respectă incubația virusului.

Tot personalul clerical care este exceptat de la această regulă, fără a întări această excepție cu testarea obligatorie a personalului din acest domeniu, din punct de vedere epidemiologic, riscul ca personalul clerical să poată să răspândească virusul e un adevăr. Nu de puține ori, în ultima perioadă am văzut preoți care au fost infectați cu coronavirus, unii dintre ei ajungând să fie chiar spitalizați. Din punctul meu de vedere, o astfel de exceptare nu poate să fie realizată decât cu o măsură complementară de siguranță, care este reprezentată de testarea obligatorie și periodică a întreg personalului care este exceptat de la această regulă”, spune medicul.

În încheierea interviului, Radu Țincu susține că este de acord cu participarea creștinilor la slujbele de sărbători, dar în condițiile în care vor fi respectate măsurile sanitare.

„Dacă se respectă măsurile sanitare eu încurajez oamenii să meargă la slujbele de Crăciun. Sunt de acord ca așa cum mergem să ne facem cumpărăturile la magazin, mergem să cumpărăm cadouri de la mall-uri, cred că așa putem merge și la biserică, însă biserica este obligată să se asigure că se respectă măsurile sanitare. Biserica este o instituție autonomă, iar în momentul în care își deschide porțile pentru credincioși este obligată să asigure respectarea tuturor măsurilor sanitare”, a conchis Țincu.

Guvernul a stabilit, alături de reprezentanții cultelor religioase, regulile ce trebuie respectate în timpul slujbelor de Sărbători, în contextul pandemiei de COVID-19.

Preoții, exceptați de purtarea măștii de protecție în timpul slujbelor de Sărbători,

Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) a organizat o întâlnire cu reprezentanții autorităților publice și reprezentanții cultelor religioase la care s-a stabilit conduita de Sărbători, pentru cooperare în deciziile care sunt luate în această perioadă să răspundă atât nevoilor de protecție a sănătății publice cât și a celor religioase ale credincioșilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.