Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a transmis o interpelare ministrului Educației și Cercetării, Cristina Monica Anisie, privind eliminarea discriminărilor privind cuantumul burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social.  

Deputatul sucevean a subliniat că, în data de 4 decembrie 2020, Guvernul României a adoptat Hotărârea nr.1.064 pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frevență, care se acordă în anul scolar 2020-2021. Potrivit acestui act normativ, în anul școlar 2020-2021, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență, este de 100 lei. De asemenea, s-a mai stabilit că autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

„Chiar dacă acest normativ rezolvă o mare problemă în stabilirea cuantumului minim al burselor din învățământul preuniversitar, pentru care vă felicit, rămâne în continuare o problemă majoră de echitate în privința nivelului care se stabilește în funcție de posibilitățile financiare ale unităților administrativ-teritoriale. Astfel, dacă în orașele și municipiile mari, cu bugete generoase, care depășesc cheltuielile de funcționare și acoperă cheltuielile pentru investiții, autoritățile deliberative pot stabili burse pentru elevi consistente. În schimb, la nivelul primăriilor de comune sau orașe mici, acestea vor rămâne la nivelul minim impus prin H.G. nr.1064/2020. Din păcate, cunoașteți și dumneavoastră că elevii din mediul rural și din comunitățile urbane mici au nevoie chiar de un stimulent superior pentru a urma cursurile și a face performanță, lucru pe care actuala legislație nu îl rezolvă. Față de situația expusă, vă solicit, doamnă ministru, să aduceți următoarele precizări:

Ce măsuri aveți în vedere astfel încât să fie eliminată orice formă de discriminare între cuantumul burselor elevilor în funcție de disponibilitatea financiară a unității administrativ teritoriale în care elevul își desfășoară activitatea?

Nu considerați oportun ca pentru primăriile cu relativ bugete modeste cuantumul burselor să fie majorat fie prin alocări suplimentare din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, fie prin anumite oportunități de finanțare din fonduri europene nerambursabile?”, a transmis Ioan Balan.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.