Banii sunt un subiect sensibil și, de foarte multe ori, discuțiile privind finanțele pot provoca rușine, vină sau chiar o frică foarte mare de judecată. Tocmai de aceea, prietenii sau chiar membrii familiei refuză să vorbească deschis despre problemele financiare cu care se confruntă.
Mulți dintre ei traversează perioade dificile, poate chiar pierderea locului de muncă sau mulți bani alocați unor probleme de sănătate, iar gândul că cineva i-ar putea ajuta necondiționat le-ar oferi un confort extraordinar. Știm că nu vrei să fii lipsit de tact sau să pari indiscret, acesta fiind și motivul pentru care am pregătit o serie de opțiuni pe care le poți lua în considerare, astfel încât să le oferi o mână de ajutor apropiaților, fără însă a le răni sentimentele.
Oferă asistență, în loc de bani
Dacă nu te simți confortabil să dai bani sau poate persoana în cauză nu dorește acest lucru, ai posibilitatea să o ajuți prin căutarea anumitor ajutoare sociale pe care statul le pune la dispoziție, mai ales dacă tocmai și-a pierdut serviciul. Există mai multe beneficii sociale pentru care oamenii pot opta, de la ajutorul de locuință până la ajutorul de încălzire sau alocația pentru susținerea familiei. De asemenea, dacă persoana respectivă trece printr-un necaz, îi poți sugera să aplice pentru ajutorul de deces pentru a acoperi cheltuielile care apar într-un astfel de caz. Acest ajutor poate fi oferit de către Agențiile pentru plăți și Inspecții Sociale din județul respectiv sau de către angajator.
Totodată, dacă problemele financiare apărute au legătură cu starea de sănătate, caută să găsești împreună cu prietenul sau ruda și medicul de familie un mijloc prin care acesta să beneficieze de susținere din partea statului privind investigațiile medicale. Poate există varianta unor analize gratuite, o subvenție acordată de stat sau poate chiar asociații și fundații. În acest caz, poate beneficia de câteva zile libere pe caz de boală, care pot fi luate legal prin furnizarea unui certificat care va conține un cod concediu medical. Acesta din urmă va arăta procentul din venitul brut care va fi plătit angajatului, în funcție de diagnostic.
Propune un împrumut
În cazul în care situația financiară îți permite, îi poți propune prietenului sau membrului familiei un împrumut pe o perioadă mai lungă de timp astfel încât să își rezolve problemele și să se stabilizeze financiar. Va trebui să ai o discuție sinceră, fără ocolișuri și cu condiții foarte clare ale împrumutului. Acestea pot fi redactate chiar pe o foaie de hârtie pe care să o semnați amândoi. Stabiliți suma, rata lunară, dobânda (dacă îți dorești acest lucru) și termenele de plată. Acest document vă va ajuta să rămâneți foarte obiectivi și amândoi vă veți simți extrem de confortabil, fără obligații inutile.
Plătește facturi
O altă modalitate prin care îi poți ajuta pe cei dragi să depășească momentele financiare dificile este să le plătești facturile sau alte obligații lunare, precum ratele bancare sau impozitele. Spre exemplu, un ajutor nemaipomenit ar fi plata chiriei sau a ratei pentru casă, mai ales dacă aceasta este cu ipotecă. Chiar dacă s-ar putea să nu-și dorească un astfel de ajutor, oricând le poți spune că este un cadou pentru ziua lor de naștere sau căsătorie. Un astfel de gest îi va ajuta să treacă mai ușor peste contextul financiar.
Cel mai important este să stai cu persoanele apropiate și să le întrebi în mod clar ce fel de ajutor au nevoie pentru a depăși cu bine situația. Printr-o discuție sinceră și deschisă, vei putea afla dacă au nevoie de venituri mai mari și dacă sunt dispuși să-și mai caute un loc de muncă, dacă trebuie să ramburseze un credit și le-ar fi de folos consiliere juridică sau au probleme de sănătate în cadrul familiei.
Sursă foto: Shutterstock
Lasa un raspuns