România a trecut de pragul de un milion de cazuri de COVID, iar medicii consultaţi de Hotnews arată că pacienți complet asimptomatici rămân cu sechele importante. Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, susţine că până la 20% din pacienţii COVID rămăn cu sechele după boală.
Profesorul doctor Roxana Nemeș, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București și președintele Societății Române de Pneumologie, spune că a avut foarte mulți pacienți COVID cărora le-a căzut părul. Medicul aminteşte şi de fenomenul leziunilor vasculare provocate de boala COVID.

„Am avut pacienți, inclusiv în pediatrie, care au multe leziuni vasculare, în special la nivelul membrelor inferioare”, precizează Roxana Nemeș. Sunt și pacienți care fac accidente vasculare cerebrale și atât, fără să aibă afectare pulmonară. Secțiile de neurologie au fost pline de accidente vasculare cerebrale. Sunt leziunile vasculare per se și trombozele. În plus, diabeticii au fost foarte afectați, a fost urgie, tot ce a însemnat supraponderabilitate, obezitate, diabet zaharat. Roxana Nemeş: De asemenea, sunt pacienți total asimptomatici care rămân cu sechele importante după vindecare, mai spune medicul Roxana Nemeș. Prof. dr. Simona Rednic, medic primar Medicină Internă la Spitalul Judeţean din Cluj, avertizează că „sindroamele imune la distanță de bolile infecțioase nu sunt o surpriză. Reacțiile la distanță de infecții sunt cunoscute de mult în medicină. Aproape că nu este organ care să fie ferit, sunt o mulțime, de la piele la păr, la sistemul nervos central, toate par să fie afectate de COVID”.

Potrivit acesteia, pierderea gustului și a mirosului reprezintă, în realitate, un simptom neurologic.

„Acesta este un simptom neurologic. Este doar aisbergul a ceea ce se întâmplă în sistemul nervos central”, susţine Simona Rednic. Ani de zile de acum înainte, ar putea să vină oameni cu diverse simptome, legate de cele mai diverse organe – oboseli, dureri musculare, tulburări neurologice minore, amorțeli, tulburări de memorie – începem să le atribuim COVID-ului și nu altor cauze. Ar putea fi tot mai mulți pacienți.

Nicolae Rednic, medic primar Medicină Internă la Cluj: Sechele post-COVID pentru 10%-20% dintre pacienţii trecuţi prin boală Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, arată că în literatura de specialitate se vorbește mult în acest moment despre riscul de sindroame long COVID, sechele care rămân la pacienții care au trecut prin boală. 10% până la 20% dintre pacienții care fac COVID rămân cu acest sindrom long COVID, care în cazul pacienților cu forme ușoare și moderate se duce mai mult către simptomatologie neurologică pe termen lung – dureri de cap, astenie, dureri musculare, o stare de disconfort fizic. Este o patologie despre care nu știm aproape nimic în acest moment.

Beatrice Mahler: „De asemenea, sunt câteva semne de întrebare care se pun legat de prezența autoanticorpilor, după trecerea prin boala COVID, autoanticorpi care pot declanșa, dar încă datele sunt preliminare, manifestări surprinzătoare, care seamănă cu declanșarea unor boli autoimune. Sunt studii care abia au început să fie derulate pe loturi de pacienți, dar care se pare că au legătură cu trecerea prin infecția COVID, indiferent de forma de COVID pe care o faci”, avertizează medicul Beatrice Mahler.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.