Povești toarse în firul timpului, marți, 15 februarie, la Vicovu de Sus, când a debutat „Șezătoarea Vicovenilor”.
Asemeni vremurilor de altădată când iarna, în cadrul șezătorilor, utilul se îmbina cu plăcutul, iar munca se împletea cu socializarea, și la Vicovu de Sus, gospodinele și-au dat întâlnire.
Și, poate, veți crede că Dorul de odinioară îi un lucru simplu, însă nu-i deloc așa. Una dintre bătrânele prezente a spus că n-a mai fost la un eveniment de acest fel, organizat de instituțiile locale, și îi este teamă că anul viitor nu va mai ajunge să participe din nou.
„De aiasta mi-o fost dor,
S-o petrec și-apoi să mor,
De aiasta mi-o fost drag,
S-o petrece și-apoi să zac”, au cântat gospodinele până seara târziu la „Jicov”.
S-a tors, s-a împletit, s-a cântat și s-a cusut în haina istoriei locale pentru că nu vezi oricând și oriunde un ambasador al Coreei dansând pe muzica Angelicăi Flutur.
Momentul, care i se datorează fostului deputat Dumitru Mihalescul, vechi prieten al ambasadorului Kim Yong-Ho, care a și înlesnit prezența Excelenței Sale, a făcut deliciul serii.
„Mă bucur să mă aflu în Bucovina, din nou. Eu, ca diplomat, în 36 de ani de carieră, am lucrat în 9 țări la nivel mondial. Vă spun, astfel, sincer, că Bucovina este cea mai frumoasă zonă din lume. Oamenii din zona Bucovinei sunt foarte amabili cu cei din străinătate, am simțit asta de multe ori pentru că vin des în Bucovina. Îmi plac și mâncărurile de aici foarte mult, iar ce se întâmplă în cadrul acestui eveniment este absolut minunat”, a transmis Ambasadorul Coreei de Sud în țara noastră, Kim Yong-Ho.
La finalul primei seri din „Șezătoarea Vicovenilor”, primarul orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, le-a mulțumit gospodinelor pentru efortul lor și și-a exprimat convingerea că acest eveniment se va transforma în unul cu tradiție.
„Avem aici tradiția poporului român, tradiția vicovenilor. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizare, dar mai ales gospodinelor. La Vicovu de Sus ne-am întors în timp. Să nu vă grăbiți..!”, a transmis edilul orașului.
Scopul acestui eveniment este legat de conservarea și promovarea obiceiurilor și tradițiilor locale, precum și de familiarizarea copiilor și tinerilor cu cele mai importante evenimente din viața satului de altădată.
„Șezătoarea Vicovenilor” se desfășoară în perioada 15-19 februarie.
Lasa un raspuns