Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina” prin Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava și Asociația „Produs în Bucovina”, organizează în perioada 8 aprilie – 1 mai 2022, în Piața 22 decembrie – Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava, Târgul de Paști – Produs în Bucovina. La acestă manifestare vor fi invitați meșteri populari specializați pe diferite meșteșuguri, în cadrul căreia vor avea loc și ateliere demonstrative de încondeiat ouă, și, de asemenea, nu vor lipsi produsele tradiționale gastronomice, specifice perioadei pascale.

Deschiderea târgului a avut loc vineri, 8 aprilie, începând cu ora 12:00. prezent pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a prezentat programul Târgului de Paști – Produs în Bucovina, menționând că acesta a început cu Festivalul Buna Vestire de la Fundu Moldovei, și va continua cu Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești, din acest week-end. Niculai Barbă a adăugat că evenimente importante vor avea loc și de Florii, dar și de Paști.

„În prima zi de Paști vom avea un eveniment deosebit la Muzeul Satului, iar în cea de-a doua zi a Paștelui, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei, sucevenii pot lua parte, în sala mare a Casei de Cultură din Suceava, la spectacolul caritabil destinat sprijinului pentru Ucraina”, a declarat vicepreședintele Niculai Barbă.

De altfel, acesta i-a invitat pe suceveni și pe turiști să viziteze târgul de pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava pentru că zilnic pot lua parte la diferite activități practice și demonstrații ale meșterilor populari.

„Ar fi păcat ca Bucovina să nu promoveze aceste evenimente și, de aceea, am solicitat celor de la Centrul Cultural Bucovina să organizeze activități în toate localitățile din județ”, a adăugat Niculai Barbă.

Vicepreședintele CJ Suceava a mai precizat că în acest moment există o creștere a ocupării spațiilor de cazare din județul, iar semnale bune pentru proprietarii de pensiuni vin de la București și anume că se emit voucherele de vacanță.

De cealaltă parte, etnograful și consilierul artististic al Centrului Cultural Bucovina, Eutasia Rusu, a precizat că pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava sunt 25 de meșteri populari care se rotesc în cele 24 de zile ale târgului. Aceasta a adăugat că turiștii și sucevenii interesați pot vedea la acest târg toate meșteșugurile din Bucovina și nu numai.

„Încondeiatul ouălor reprezintă meșteșugul vedetă al acestei perioade și, de aceea, la acest târg avem și câteva încondeietoare care ne și demonstrează cum se închistresc ouăle.”, a subliniat Eutasia Rusu.

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.