Războiul din Ucraina continuă la intensitate maximă. Ruşii au distrus toate podurile care făceau legătura cu Severodoneţk, astfel că evacuarea civililor a devenit practic imposibilă. De asemenea, armata rusă a bombardat şi regiunea Cernihiv. Trei rachete au fost trase în această zonă, forţând evacuarea civililor. Din acest motiv, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere Occidentului mai multe arme. Zelenski vrea cel puţin 300 de lansatoarea de rachete şi 500 de tancuri.
Ucraina şi-a pierdut un sfert dintre terenurile cultivabile din cauza ocupaţiei ruse, în sud şi est
Ucraina a pierdut un sfert dintre terenurile cultivabile din cauza ocupaţiei ruse a anumitor regiuni, în sud şi est, denunţă Ministerul ucrainean al Agrculturii, însă acest lucru nu constituie ”o ameninţare la adresa securităţii alimentare” a ţării, relatează AFP, citat de news.ro. ”În pofida piederii a 25% dintre terenurile cultivabile, structura culturilor semănate anul acesta este mai mult decât suficientă să asigure consumul” populaţiei ucrainene, a subliniat luni într-o conferinţă de presă adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii Taras Vîsoţki.
”Consumul a scăzut, la rândul său, din cauza deplasării masive (a populaţiei) şi a migraţiei externe”, potrivit ministrului. Peste şapte milioane de ucraineni au fost deplasaţi în interiorul ţării, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Mgraţiilor (OIM) şi Înaltului Comisariat ONU pentru refugiaţi (UNHCR). Alte 7,3 milioane de ucraineni au fugit în străinătate, dintre care peste jumătate în Polonia.
Zelenski promite să recupereze Crimeea
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a promis compatrioţilor săi că va recuceri peninsula Crimeea anexată de Rusia, notează Agerpres. ”Drapelul ucrainean va flutura din nou deasupra Ialta şi Sudak, deasupra Djankoi şi Ievpatoria”, a declarat Zelenski în mesajul său video de luni seara de la Kiev, citat de DPA. ”Bineînţeles, vom elibera şi Crimeea noastră”. Armata rusă a ocupat peninsula de la Marea Neagră în 2014, când Ucraina era slăbită în urma unei schimbări de putere şi nu a putut opune rezistenţă. Apoi a fost organizat un referendum, care nu este recunoscut la nivel internaţional, iar Crimeea a fost anexată la Rusia.
Angela Merkel consideră inacceptabil comportamentul sopranei Anna Netrebko
Într-un interviu acordat în public pentru Die Spiegel, fostul cancelar german Angela Merkel, mare amatoare de muzică clasică şi de operă, a condamnat tergiversările cântăreţie lirice ruse Anna Netrebko, potrivit Le Figaro, citat de news.ro. „Ea a făcut deja lucruri pe care le condamn absolut”. Retrasă din viaţa publică de când şi-a părăsit postul de cancelar în decembrie 2021, Angela Merkel a oferit un interviu foarte aşteptat publicaţiei germane Die Spiegel, într-un teatru din Berlin.
În faţa invitaţilor care au cumpărat bilet de 30 de euro pentru a asista la eveniment, Merkel a vorbit în special depsre războiul din Ucraina şi a condamnat ferm invazia rusă, apărând în acelaşi timp alegerea de a fi favorizat dialogul cu Vladimir Putin. Întrebată despre modul în care sunt trataţi artiştii ruşi care şi-au văzut spectacolele anulate de la începutul războiului, Angela Merkel a fost ponderată. „Nu cred că ar trebui să interzicem cultura rusă acum. Ar trebui să vedem cine susţine ceea ce face Putin şi cine nu”, a spus ea înainte de a o critica aspru pe soprana rusă Anna Netrebko, afirmând că „nu o va invita la cină”. „Din punct de vedere politic, ea a făcut deja lucruri pe care le condamn absolut”, a adăugat ea, fără a oferi alte detalii.
Mesajul ruşilor pentru ultimii apărători din Severodoneţk: „Vă predaţi sau muriţi”
Bătălia pentru oraşul ucrainean Severodoneţk este una din cele mai violente purtate vreodată în Europa, declară preşedintele Zelenski. Forţele ucrainene au fost nevoite să se retragă din centrul oraşului situat în nordul regiunii Donbas. Un lider al separatiştilor susţinuţi de Rusia susţine că soldaţii ucraineni rămaşi la Severodoneţk mai au doar două opţiuni: să se predea sau să moară. Zelenski afirmă, însă, că Ucraina îşi va recuceri toate teritoriile în prezent ocupate, dacă va primi armamentul pe care nu încetează să-l ceară Occidentului.
În luptele din Donbas, care, cu siguranţă, vor rămâne în istoria militară ca una din cele mai brutale bătălii purtate în Europa şi pentru Europa, armata ucraineană şi serviciile de informaţii încă mai pot învinge, tactic, forţele Rusiei. Guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk, unde se află Severodoneţk, a recunoscut că ruşii controlează acum 70 – 80% din oraş. Luptele sunt atât de îndârjite, încât chiar şi cucerirea unui singur bloc de locuinţe poate dura câteva zile, a adăugat demnitarul. Armata rusă a aruncat în aer ultimul pod care lega oraşul de restul teritoriului încă neocupat al ţării. Reprezentanţii autorităţilor de la Kiev subliniază, însă, că forţele ucrainene rămase în Severodoneţk NU sunt încercuite şi pot să-şi evacueze răniţii. Comandantul separatiştilor susţinuţi de Rusia se laudă, însă, că trupele sale i-au blocat total pe ucraineni.
Forţele ruse au tras trei rachete asupra districtului Pryluky din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, forţând evacuarea locuitorilor din mai multe sate
Forţele ruse au tras trei rachete asupra districtului Pryluky din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, forţând evacuarea unor locuitori din cauza fricii de extindere a incendiului, potrivit oficialilor locali, citaţi de CNN. ”În jurul orei 13:15, ocupanţii au tras trei rachete spre Pryluky, în regiunea Cernihiv”, a declarat Comandamentul Operaţional „Nord” al Ucrainei într-o declaraţie pe Facebook. Au fost anunţate evacuări pentru satele Zaiizd, Petrivske, Tykhe şi Sukhostavets din districtul Pryluky. „Motivul este ameninţarea cu răspândirea incendiului”, a declarat Serhii Boldyrev, directorul Departamentului de Apărare Civilă al Administraţiei Regionale de Stat Cernihiv, pentru postul public al Ucrainei. Deşi nu se cunosc victime, regiunea Cernihiv nu a fost recent o ţintă regulată a loviturilor sau bombardamentelor ruseşti.
Zelenski: „Spuneţi-le oamenilor din teritoriile ocupate despre Ucraina, că armata ucraineană va veni cu siguranţă”
Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul zilnic adresa poporului, în cea de-a 110 -a zi a războiului, că oamenii din teritoriile ocupate trebuie să ştie că armata ucraineană va veni cu siguranţă. El afirmă că o mare parte a regiunii Harkov a fost eliberată iar invazia ocupanţilor din sudul Ucrainei a fost oprită. El le transmite celor din Donbas că vor fi eliberaţi. ”Doar un număr suficient de artilerie modernă pentru Ucraina va asigura avantajul nostru şi în cele din urmă sfârşitul torturii ruseşti asupra Donbasului ucrainean”, mai afirmă el, precizând că lăţimea frontului ucrainean este deja de peste 2,5 mii de kilometri şi se simte că iniţiativa strategică este încă a Ucrainei.
”Spuneţi-le oamenilor din teritoriile ocupate despre Ucraina, că armata ucraineană va veni cu siguranţă. Astăzi este cea de-a 110-a zi a apărării noastre. (..) Inamicul a fost alungat din regiunile Zhytomyr, Kiev, Cernihiv şi Sumy. O mare parte a regiunii Harkov a fost eliberată. În total, peste o mie de aşezări au fost eliberate. Invazia ocupanţilor din sudul Ucrainei a fost oprită. Da, ei încă mai vor să distrugă Mykolaiv, Zaporizhzhia şi oraşele din regiunea Dnipropetrovsk. Au încă suficientă putere pentru a trage din artileria de la Zelenodolsk şi Hulyaipole. Odesa rămâne o ţintă pentru flota rusă”, spune preşedintele ucrainean.
El arată că zeci de încercări de atac ale armatei ruse au fost deja dejucate chiar acolo, în sud. Şi datorită contraofensivei, unele comunităţi din regiunea Herson au fost deja eliberate. ”În luptele din Donbas – şi cu siguranţă vor rămâne în istoria militară ca fiind una dintre cele mai brutale bătălii din Europa şi pentru Europa – armata ucraineană şi informaţiile noastre încă bat tactic armata rusă. Şi asta în ciuda avantajului semnificativ al ruşilor în ceea ce priveşte cantitatea de echipamente, şi mai ales – sistemele de artilerie”, spune el.
Potrivit lui Zekenski, ”doar un număr suficient de artilerie modernă pentru Ucraina va asigura avantajul lor şi în cele din urmă sfârşitul torturii ruseşti asupra Donbasului ucrainean”. ”Astăzi s-a aflat despre moartea unui alt copil, cauzată de bombardamentele ruseşti – chiar acolo, chiar în Donbas, în regiunea Lugansk. Băiatul s-a născut în 2016. A locuit în Lysychansk, într-o casă obişnuită de pe strada Moskovska. Iată: un băieţel de şase ani de pe strada Moskovska este şi, după cum s-a dovedit, un inamic periculos pentru Federaţia Rusă…Avem de-a face cu răul absolut. Şi nu avem de ales decât să mergem mai departe. Eliberaţi întregul nostru teritoriu. Alungaţi ocupanţii din toate regiunile noastre. Şi deşi acum lăţimea frontului nostru este deja de peste 2,5 mii de kilometri, se simte că iniţiativa strategică este încă a noastră”, mai spune preşedintele Zelenski.
Zelenski afirmă că ”este nevoie doar de suficiente arme pentru a face acest lucru”. ”Partenerii o au. În cantităţi suficiente. Şi lucrăm în fiecare zi pentru ca voinţa politică să ne dea aceste arme să apară”, spune Volodimir Zelenski, arătând că ”ocupanţii ţin teritoriul ocupat nu doar într-un blocaj informaţional ci o blocada civilizaţională”.
”Desigur, ne vom elibera şi Crimeea. Steagul Ucrainei va arbora din nou peste Ialta şi Sudak, peste Dzhankoi şi Yevpatoriya. Şi fiecare oficial rus care a pus mâna pe pământ preţios în Crimeea să-şi amintească: acesta nu este ţara în care vor avea pace. Nu există nimeni astăzi care să spună exact cât timp va dura drumul nostru către victorie. Dar marea majoritate a oamenilor de astăzi sunt deja conştienţi – aceasta este calea noastră. Aşa se va termina acest război. Vom reconstrui tot ce a fost distrus de ocupanţi. De la Volnovakha la Chortkiv. Pentru că aceasta este Ucraina. Şi este destinul nostru să ne întoarcem şi să-l întărim”, afirmă în finalul mesajului Zelenski.
Războiul din Ucraina: toate podurile spre Severodonetsk au fost distruse
Toate podurile spre Severodonetsk au fost distruse, anunță guvernatorul local, potrivit Sky News. Distrugerea podurilor aflate pe drumurile către orașul din estul Ucrainei înseamnă că civilii nu mai pot fi evacuați. Cu toate acestea, guvernatorul local Serhiy Haidai a declarat că încă se mai poate intra în oraș.
Într-un mesaj pe Telegram, el a spus că Rusia nu a obținut controlul total al Severodonetskului și că o „parte” este controlată de ucraineni. Severodonetsk este important din punct de vedere strategic și este unul dintre ultimele orașe din regiunea estică Luhansk care nu a fost cucerit de ruși.
Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze 300 de lansatoare de rachete și 500 de tancuri
Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze 300 de lansatoare de rachete, 500 de tancuri și 1.000 de obuziere înainte de o întâlnire cheie care va avea loc miercuri. Solicitarea a fost făcută public luni pe Twitter de Mikhailo Podoliak, un consilier prezidențial cheie, care a susținut că Ucraina are nevoie de „paritate cu armele grele” pentru a învinge Rusia și a pune capăt războiului, conform The Guardian. Acest lucru ar necesita, a spus el, 300 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) – cu mult mai mult decât cele aproximativ șapte angajate până acum de SUA și Marea Britanie – și mai mult decât cele 60 sau mai multe despre care alți consilieri au spus anterior că ar satisface nevoile sale.
Lista completă a lui Podoliak includea, de asemenea, „1.000 de obuziere” din standardul NATO de 155 mm, de câteva ori mai mult decât ceea ce a fost trimis până acum. SUA, principalul furnizor de arme, a livrat 109 până la sfârșitul lunii mai. Miercuri, la Bruxelles, are loc o reuniune specială a miniștrilor apărării, care va fi prezidată de Lloyd Austin, secretarul american al apărării, pentru a discuta despre viitoarele donații de arme, aceasta fiind a treia reuniune de acest fel de la începutul războiului. Ben Wallace, omologul său britanic, se numără printre cei care urmează să participe.
Reuniunea are loc într-un moment în care armata ucraineană se străduiește să reziste unui asalt intens condus de artileria rusă asupra regiunii sale estice Donbas și pierde, în unele zile, 200 de soldați uciși în luptă, în cele mai grele lupte din Europa de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, relatează observatornews.ro.
Lasa un raspuns